2020. április 21. 07:17

De még így is veszteséges évet zárt a párt.

Megjelent a Fidesz tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolója a Határozatok Tárában. A párt tagdíjakból 263 millió forint bevételre tett szert, ehhez jött még a költségvetésből 967,8 forint (idén ezt a tételt érinti minden pártnál a koronavírus elleni intézkedésekre felállított alap feltöltése).

Több volt a kiadás, mint a bevétel Több volt a kiadás, mint a bevétel

Mindezt pedig további 733,9 millió forint egészítette ki, ami adományokból, hozzájárulásokból folyt be a párthoz. Egy évvel korábban, 2018-ban a magánszemélyek még szerényebb összeggel, összesen 407,1 millióval támogatták a Fideszt.

Tavaly az 500 ezer forint alatti adományokból összesen 646,9 millió forint bevétele volt a pártnak, az 500 ezret meghaladó tételek pedig több mint 87 milliót tettek ki. A legbőkezűbb adakozó Papcsák Ferenc (volt zuglói fideszes polgármester, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke) volt, aki 5,5 milliót tett be a párt kasszájába. Szabó Ferenc 4 millióval segítette ki a Fideszt, de Kiss Balázs Attila is rászánt 3,8 milliót a vagyonából a párt támogatására.

Az ismertebb nevek között felbukkan Cser-Palkovics Andrásé, a székesfehérvári fideszes polgármesteré, aki 2,5 milliót utalt pártjának. Érdekes lesz megnézni, idén mennyit adakozott a politikus, ugyanis több csörtéje is volt a kormánnyal a helyhatóságokat érintő központosítási törekvések, forráselvonások miatt.

Bajkai István ügyvéd (akit az Orbán-család bizalmasaként szoktak emlegetni) 1,643 milliót küldött. Győri Enikő, a párt volt európai parlamenti képviselője, utóbb nagykövet több mint 527 ezret adományozott. Klauszmann Viktor egykori tévés szereplő 2,7 millióval járult hozzá a párt költéseihez. Lezsák Sándor 521 ezret utalt.

Összesen a tagdíjakból, költségvetési támogatásból, adományokból 1,97 milliárd forint bevétele volt a pártnak 2019-ben. Ez elmarad az egy évvel korábbi, több mint 2,42 milliárd forinttól, egyrészt a költségvetési támogatások csökkenése miatt, de az egyéb bevétel soron (melynek tartalmát a beszámoló nem részletezi) is rosszabb évet zárt a Fidesz: két éve 301,3 millió folyt be ezen a jogcímen, tavaly már csak 5,67 millió.

Mindeközben a kiadások meghaladták a bevételeket az előző évben, amikor a működésre, illetve egyéb szervezetek támogatására összesen 2,375 milliárd forintot fordítottak. A szaldó így 405 millió forint lett, mínuszban - ami nem vet jó fényt az Orbán Viktor árnyékában működő szervezetre, amikor a kormányfő kifejezetten károsnak tartja az eladósodást, ha az ország pénzügyeiről van szó. Egy évvel korábban még 121 milliós plusszal zárták az évet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.