TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. február 19. 13:23
mfor.hu

Komoly veszteség érheti azokat a településeket, ahol kiemelten közérdekű beruházás valósul meg.

Az iparűzési adó átalakításának ötlete után újabb törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz, mellyel ismét csapást mérne az önkormányzatokra. A kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított építkezések esetében a megvalósító „díjmentesen használhatja” majd az építkezés környékén található önkormányzati közterületeket - írja a hvg.hu. A javaslatot Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (Fidesz) nyújtotta be a parlamentnek szerdán.

A lap emlékeztet: ilyen kiemelten közérdekű beruházás lett a 2022-es férfi kézilabda EB-re készülő sportcsarnok is.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzatok díj ellenében adnak ki közterület-használati engedélyeket, a módosítás ezt venné el tőlük a kiemelten közérdekű beruházások esetén. Ezzel a fideszes képviselők újabb forrásokat vonnának el azoktól a településektől, ahol ilyen kiemelten közérdekű beruházás valósul meg. A képviselők egy kitételt azért belevettek a módosításba: csak azok a kiemelten közérdekű beruházások esetében lehetne díjmentes használat, amelyek legalább 50 százalékban költségvetési forrásból valósultak meg.

Egy másik paragrafussal pedig sarkalatos törvénnyé is minősítenék ezt a fideszes képviselők, ami azt jelenti, hogy ha ez a javaslat átmegy a parlamenten, akkor a jövőben csak a képviselők kétharmadának támogatásával lehetne azt megváltoztatni.

Ilyen kiemelten közérdekű státusz oktatási, egészségügyi, kutatás-fejlesztési, kulturális, szociális, örökségvédelmi, sport, városfejlesztési beruházás kaphat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.