<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Március 22-én, szombaton Olaszországban minden eddiginél többen, 627-en haltak meg a koronavírus járvány következtében. Az itáliai számadatokat hallgatva az emberek többsége képes bepánikolni, ám az Olaszországi Nemzeti Egészségügyi Hatóság szerint ha jobban a számok mögé nézünk, kis megnyugvásra lelhetünk.

Az olasz társadalom a világ második legöregebb társadalma, a népesség 23 százaléka 69 év feletti, s Itália Nemzeti Egészségügyi Hatóságának (ISS) tanulmánya szerint az olasz koronavírusos halálesetek több mint 99 százalékában már korábban is valamilyen betegségben szenvedett a beteg – írja a Bloomberg. A római székhelyű intézet megvizsgálta a koronavírus miatti halálesetek közel 18 százalékának orvosi nyilvántartását, s megállapította, hogy csak három áldozatnak, vagyis az összes áldozat jóval kevesebb, mint 1 százalékának nem volt egyéb betegsége, mondhatni teljesen egészséges volt a fertőzés előtt. Az áldozatok csaknem fele viszont legalább három korábbi betegségben szenvedett, és körülbelül egynegyedüknek volt egy vagy két korábbi betegsége.

Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.comKépünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com

Közülük több mint 75 százalékuknak volt magas a vérnyomása, közel 35 százalékuk volt cukorbeteg, harmaduk pedig szívbetegségben szenvedett.

A fertőzöttek átlag életkora ugyan 63 év, de az olasz elhunytak többségének átlagéletkora 79,5 év. Március 17-ig csak 17-en haltak meg az 50 év alatti korosztályból. Az igazolt fertőzésekből (53578) és az elhunytak (4825) számából igaz, hogy több, mint 8 százalék halálozási arány jön ki, de a cikk hivatkozik az Il Sole 24 Ore napilapra, amelyben a GIMBE Alapítvány szerint igazából eddig mintegy 100 000 olaszt talált meg a vírus, s ha innen nézzük, akkor ez közelebb hozza az ország halálozási arányát a globális átlaghoz (kb. 2%). Így viszont a halálozási arány lemegy 2 százalékra.

Ennek ellenére a fertőzés lassan, de déli irányban terjed: a Róma körüli Lazio tartományban a diagnosztizált betegek számának napi emelkedése elérte a százat, ennyit Lombardiában február utolsó napjaiban mértek.

Ugyanakkor a qubit arról ír, hogy egy elöregedett társadalom nem feltétlenül vezet önmagában súlyos járványhelyzethez: a 127 millió lakosú Japánban a lakosság 28 százaléka 65 év feletti, mégis, március 22-ig csak 1055 fertőzést és 35 halálesetet regisztráltak. A magyarázat az lehet, hogy akárcsak Hongkong és Szingapúr, Japán is gyorsan reagált, és már az első megbetegedéseknél széles körben elkezdte tesztelni a lakosságot, valamint szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.