3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Március 22-én, szombaton Olaszországban minden eddiginél többen, 627-en haltak meg a koronavírus járvány következtében. Az itáliai számadatokat hallgatva az emberek többsége képes bepánikolni, ám az Olaszországi Nemzeti Egészségügyi Hatóság szerint ha jobban a számok mögé nézünk, kis megnyugvásra lelhetünk.

Az olasz társadalom a világ második legöregebb társadalma, a népesség 23 százaléka 69 év feletti, s Itália Nemzeti Egészségügyi Hatóságának (ISS) tanulmánya szerint az olasz koronavírusos halálesetek több mint 99 százalékában már korábban is valamilyen betegségben szenvedett a beteg – írja a Bloomberg. A római székhelyű intézet megvizsgálta a koronavírus miatti halálesetek közel 18 százalékának orvosi nyilvántartását, s megállapította, hogy csak három áldozatnak, vagyis az összes áldozat jóval kevesebb, mint 1 százalékának nem volt egyéb betegsége, mondhatni teljesen egészséges volt a fertőzés előtt. Az áldozatok csaknem fele viszont legalább három korábbi betegségben szenvedett, és körülbelül egynegyedüknek volt egy vagy két korábbi betegsége.

Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com
Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com

Közülük több mint 75 százalékuknak volt magas a vérnyomása, közel 35 százalékuk volt cukorbeteg, harmaduk pedig szívbetegségben szenvedett.

A fertőzöttek átlag életkora ugyan 63 év, de az olasz elhunytak többségének átlagéletkora 79,5 év. Március 17-ig csak 17-en haltak meg az 50 év alatti korosztályból. Az igazolt fertőzésekből (53578) és az elhunytak (4825) számából igaz, hogy több, mint 8 százalék halálozási arány jön ki, de a cikk hivatkozik az Il Sole 24 Ore napilapra, amelyben a GIMBE Alapítvány szerint igazából eddig mintegy 100 000 olaszt talált meg a vírus, s ha innen nézzük, akkor ez közelebb hozza az ország halálozási arányát a globális átlaghoz (kb. 2%). Így viszont a halálozási arány lemegy 2 százalékra.

Ennek ellenére a fertőzés lassan, de déli irányban terjed: a Róma körüli Lazio tartományban a diagnosztizált betegek számának napi emelkedése elérte a százat, ennyit Lombardiában február utolsó napjaiban mértek.

Ugyanakkor a qubit arról ír, hogy egy elöregedett társadalom nem feltétlenül vezet önmagában súlyos járványhelyzethez: a 127 millió lakosú Japánban a lakosság 28 százaléka 65 év feletti, mégis, március 22-ig csak 1055 fertőzést és 35 halálesetet regisztráltak. A magyarázat az lehet, hogy akárcsak Hongkong és Szingapúr, Japán is gyorsan reagált, és már az első megbetegedéseknél széles körben elkezdte tesztelni a lakosságot, valamint szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!