<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szombati Kormányinfón lapunk is lehetőséget kapott, hogy feltegyük a minket érdeklő kérdéseket. Érdeklődtünk a gázársapkáról, a gyármentésben napelemet telepítőkről, az egynapos betéti tenderekről és a stratégiai gázolajtartalékról is.

Az uniós csúcson a gázársapka összegét még nem határozták meg, annak metodikája majd az energiacsúcson derül ki. A gyármentésben részt vevő üzemek is csak úgynevezett szigetüzemű napelemrendszert telepíthetnek. A gazdaságfejlesztési miniszter megdicsérte a jegybankot. Keresik a forrásait a stratégiai gázolajtartalékok visszatöltésének. A Kormányinfón kérdeztünk.

Gázársapka

Alapvetően egy dinamikus gázársapkáról lenne szó uniós szinten, a technikai részletek kidolgozását az EU-s energiaügyi miniszterek jövő heti csúcstalálkozójára delegálták – válaszolta lapunk kérdésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Kifejtette, egy mozgási ártartománynak az ötletét tartalmazza a zárónyilatkozat, valamint hozzátette, a napon belüli nagyobb áringadozások csökkentését is kezelnék.

Egynapos betétek

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybanki függetlenségre hivatkozva nem kívánta kommentálni korábbi munkahelyének, a Magyar Nemzeti Banknak azt a gyakorlatát, hogy immár egy hete egynapos betéti tendereket tart. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban „néhány napos” intézkedésnek nevezte ezt, ám a tenderek már egy hete tartanak.

Nagy Márton annyit azért megjegyzett,

„a jegybank megfelelően kezeli a rá bízott feladatokat, amit a törvény szab ki”

– utalt az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás megőrzéséről.

Az MNB korábbi alelnöke nem kommentálta a jegybanki lépéseket (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
Az MNB korábbi alelnöke nem kommentálta a jegybanki lépéseket (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Napelemek a gyármentő csomagban

Mivel a szombat reggel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter által bejelentett gyármentő csomagban részt vevő cégeknek lesz lehetőségük napelemeket is telepíteni, ezért megkérdeztük, nekik lesz-e lehetőségük a megtermelt áramot visszatölteni az elektromos hálózatba, vagy szigetüzemű rendszerbe kell beruházniuk.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter leszögezte,

az erőműveknek, illetve akik október 31-ig regisztrálnak, azoknak lesz lehetőségük a maguk által megtermelt energia hálózatba történő visszatáplálására,

akik ezt követően építik ki a maguk rendszerét, akkumulátorral kell tárolniuk az áramot. Hozzátette, bízik benne, hogy sikeresen tárgyalnak a helyreállítási csomagról, amiből fel tudják újítani a teljes hálózatot, ami után újra lehetőség lesz a visszatáplálásra. A miniszter szerint a gazdasági társaságoknál az akkumulátor alkalmazása komoly előnyt jelenthet, aminek segítségével nagy mértékben csökkenthető az energiakitettség.

Stratégiai gázolajkészlet

Megtudtunk részleteket a stratégiai gázolajkészlet visszatöltéséről is. Mint arról a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye alapján beszámoltunk, a nyáron felszabadított stratégiai gázolajkészlet visszatöltése céljából 50 millió liter dízel beszerzéséről döntött a kormányzat. Az előző Kormányinfón Gulyás Gergely a minisztériumhoz irányított azzal a kérdéssel, hogy kitől, milyen áron szerezzük be ezt a mennyiséget, illetve annak mi a költségvetési fedezete.

A TIM több e-mailes megkeresésünkre sem reagált, de a szombati Kormányinfón Nagy Márton miniszter elárulta, a készletek felszabadításának oka az OMV schwechati gyárában bekövetkezett üzemzavar volt, ami miatt az osztrák olajcég nem tudta ellátni a magyar kutakat, cserébe az OMV vállalta, hogy visszatölti a készletet. A gazdaságfejlesztési miniszter ismertette,

az osztrákok nem tudták a vállalt időpontra visszatölteni a stratégiai készletet.

Hozzátette, egész Európában gázolajhiány van, ezért nem olyan egyszerű a kérdés, hogy megvesszük a tőzsdén, a kormányzat azonban a legolcsóbb megoldást keresi azzal, hogy a megvásárolt gázolajat le is kell szállítani, illetve a tározókban el is kell helyezni.

A szombati Kormányinfó bejelentéseiről szóló beszámolónkat itt olvashatják: