4p

A szombati Kormányinfón lapunk is lehetőséget kapott, hogy feltegyük a minket érdeklő kérdéseket. Érdeklődtünk a gázársapkáról, a gyármentésben napelemet telepítőkről, az egynapos betéti tenderekről és a stratégiai gázolajtartalékról is.

Az uniós csúcson a gázársapka összegét még nem határozták meg, annak metodikája majd az energiacsúcson derül ki. A gyármentésben részt vevő üzemek is csak úgynevezett szigetüzemű napelemrendszert telepíthetnek. A gazdaságfejlesztési miniszter megdicsérte a jegybankot. Keresik a forrásait a stratégiai gázolajtartalékok visszatöltésének. A Kormányinfón kérdeztünk.

Gázársapka

Alapvetően egy dinamikus gázársapkáról lenne szó uniós szinten, a technikai részletek kidolgozását az EU-s energiaügyi miniszterek jövő heti csúcstalálkozójára delegálták – válaszolta lapunk kérdésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Kifejtette, egy mozgási ártartománynak az ötletét tartalmazza a zárónyilatkozat, valamint hozzátette, a napon belüli nagyobb áringadozások csökkentését is kezelnék.

Egynapos betétek

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybanki függetlenségre hivatkozva nem kívánta kommentálni korábbi munkahelyének, a Magyar Nemzeti Banknak azt a gyakorlatát, hogy immár egy hete egynapos betéti tendereket tart. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban „néhány napos” intézkedésnek nevezte ezt, ám a tenderek már egy hete tartanak.

Nagy Márton annyit azért megjegyzett,

„a jegybank megfelelően kezeli a rá bízott feladatokat, amit a törvény szab ki”

– utalt az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás megőrzéséről.

Az MNB korábbi alelnöke nem kommentálta a jegybanki lépéseket (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
Az MNB korábbi alelnöke nem kommentálta a jegybanki lépéseket (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Napelemek a gyármentő csomagban

Mivel a szombat reggel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter által bejelentett gyármentő csomagban részt vevő cégeknek lesz lehetőségük napelemeket is telepíteni, ezért megkérdeztük, nekik lesz-e lehetőségük a megtermelt áramot visszatölteni az elektromos hálózatba, vagy szigetüzemű rendszerbe kell beruházniuk.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter leszögezte,

az erőműveknek, illetve akik október 31-ig regisztrálnak, azoknak lesz lehetőségük a maguk által megtermelt energia hálózatba történő visszatáplálására,

akik ezt követően építik ki a maguk rendszerét, akkumulátorral kell tárolniuk az áramot. Hozzátette, bízik benne, hogy sikeresen tárgyalnak a helyreállítási csomagról, amiből fel tudják újítani a teljes hálózatot, ami után újra lehetőség lesz a visszatáplálásra. A miniszter szerint a gazdasági társaságoknál az akkumulátor alkalmazása komoly előnyt jelenthet, aminek segítségével nagy mértékben csökkenthető az energiakitettség.

Stratégiai gázolajkészlet

Megtudtunk részleteket a stratégiai gázolajkészlet visszatöltéséről is. Mint arról a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye alapján beszámoltunk, a nyáron felszabadított stratégiai gázolajkészlet visszatöltése céljából 50 millió liter dízel beszerzéséről döntött a kormányzat. Az előző Kormányinfón Gulyás Gergely a minisztériumhoz irányított azzal a kérdéssel, hogy kitől, milyen áron szerezzük be ezt a mennyiséget, illetve annak mi a költségvetési fedezete.

A TIM több e-mailes megkeresésünkre sem reagált, de a szombati Kormányinfón Nagy Márton miniszter elárulta, a készletek felszabadításának oka az OMV schwechati gyárában bekövetkezett üzemzavar volt, ami miatt az osztrák olajcég nem tudta ellátni a magyar kutakat, cserébe az OMV vállalta, hogy visszatölti a készletet. A gazdaságfejlesztési miniszter ismertette,

az osztrákok nem tudták a vállalt időpontra visszatölteni a stratégiai készletet.

Hozzátette, egész Európában gázolajhiány van, ezért nem olyan egyszerű a kérdés, hogy megvesszük a tőzsdén, a kormányzat azonban a legolcsóbb megoldást keresi azzal, hogy a megvásárolt gázolajat le is kell szállítani, illetve a tározókban el is kell helyezni.

A szombati Kormányinfó bejelentéseiről szóló beszámolónkat itt olvashatják:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!