<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha az alapkamatát 13 százalékon is hagyta a jegybank, a többi eszközét megdrágította, amit a piac kedvezőan fogadott, a forint hatalmasat erősödött, az euróval szemben például már a 417-es szint alá is benézett.

Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor rádiós interjújában felkérte Matolcsy Györgyöt (egyúttal utasította Varga Mihály pénzügyminisztert), tegyenek azért, hogy a szeptemberben éves szinten már 20 százalék fölé szökkent inflációt 2023 végére 10 százalék alá vigyék le, az MNB már hozott is két döntést: 

  • a devizapiaci kínálat-keresleti egyensúly elérése érdekében az energiaimport fedezéséhez szükséges jelentősebb devizalikviditási igényt biztosítja 2022 végéig. Az energiatételek nélkül a folyó fizetési mérleg többletet mutatna - jegyezte meg a döntést bejelentő Virág Barnabás jegybanki alelnök.
  • a kockázati prémium megugrását pedig úgy próbálja kezelni az MNB, hogy a rövid oldali hozamokat jelentősen megemeli. Ennek érdekében már ma egynapos betéti tendert tart.

Az MNB nem emeli tovább a 13 százalékos alapkamatát, mert a szeptember 27-ei bejelentésével megegyezően továbbra is úgy látja, hogy az képes kezelni az inflációt - hangsúlyozta Virág.

Virág Barnabás forinterősítő lépéseket jelentett be. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás forinterősítő lépéseket jelentett be. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ehelyett a likviditást szűkíti a jegybank - korábbi bejelentése szerint a bankrendszerben lévő több mint ezer milliárd forintos pénzmennyiséget legalább 400 milliárdra kívánja levinni -, amellyel az alelnök szerint markánsabban tudnak reagálni a ma meghirdetett gyorstenderrel és devizaswap-tenderrel.

E célból az egynapos betétek és hitelek közötti kamatrést jelentősen kitágítják, annak felső, a hitelkamatra vonatkozó szélét az MNB a korábbi 15 százalékról 10 százalékponttal, 25 százalékra emeli. 

A rövid hozamok emelésére a jegybank célzott, nem átmeneti eszközöket vezet be:

  • egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszközt 17 százalékos kamatozás mellett
  • egynapos betéti gyorstendert 18 százalékos kamatozás mellett.

A bejelentésre a forint kilőtt, az euróval szemben például a tegnapi, 434-es szint feletti  mélypontjával szemben már 417 alá is benézett.

További árfolyamokat laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán követhet.