2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha az alapkamatát 13 százalékon is hagyta a jegybank, a többi eszközét megdrágította, amit a piac kedvezőan fogadott, a forint hatalmasat erősödött, az euróval szemben például már a 417-es szint alá is benézett.

Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor rádiós interjújában felkérte Matolcsy Györgyöt (egyúttal utasította Varga Mihály pénzügyminisztert), tegyenek azért, hogy a szeptemberben éves szinten már 20 százalék fölé szökkent inflációt 2023 végére 10 százalék alá vigyék le, az MNB már hozott is két döntést: 

  • a devizapiaci kínálat-keresleti egyensúly elérése érdekében az energiaimport fedezéséhez szükséges jelentősebb devizalikviditási igényt biztosítja 2022 végéig. Az energiatételek nélkül a folyó fizetési mérleg többletet mutatna - jegyezte meg a döntést bejelentő Virág Barnabás jegybanki alelnök.
  • a kockázati prémium megugrását pedig úgy próbálja kezelni az MNB, hogy a rövid oldali hozamokat jelentősen megemeli. Ennek érdekében már ma egynapos betéti tendert tart.

Az MNB nem emeli tovább a 13 százalékos alapkamatát, mert a szeptember 27-ei bejelentésével megegyezően továbbra is úgy látja, hogy az képes kezelni az inflációt - hangsúlyozta Virág.

Virág Barnabás forinterősítő lépéseket jelentett be. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás forinterősítő lépéseket jelentett be. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ehelyett a likviditást szűkíti a jegybank - korábbi bejelentése szerint a bankrendszerben lévő több mint ezer milliárd forintos pénzmennyiséget legalább 400 milliárdra kívánja levinni -, amellyel az alelnök szerint markánsabban tudnak reagálni a ma meghirdetett gyorstenderrel és devizaswap-tenderrel.

E célból az egynapos betétek és hitelek közötti kamatrést jelentősen kitágítják, annak felső, a hitelkamatra vonatkozó szélét az MNB a korábbi 15 százalékról 10 százalékponttal, 25 százalékra emeli. 

A rövid hozamok emelésére a jegybank célzott, nem átmeneti eszközöket vezet be:

  • egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszközt 17 százalékos kamatozás mellett
  • egynapos betéti gyorstendert 18 százalékos kamatozás mellett.

A bejelentésre a forint kilőtt, az euróval szemben például a tegnapi, 434-es szint feletti  mélypontjával szemben már 417 alá is benézett.

További árfolyamokat laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán követhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!