2p

Miközben Orbán Viktor kormányfő a békével kampányol szerte az országban, a Paks 2-t építő orosz atomenergetikai konszern, a Roszatom magyarországi leánycége, a Rosatom Central Europe Kft. március 21-én a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő MKB Bank Nyrt.-ben nyitott számlát.

Mindez a nyilvános adatbázisokból derül ki, melyet a 444 szúrt ki. A Roszatom regionális központja 2020 elején költözött Budapestre, és akkor a szintén orosz hátterű Sberbank lett a számlavezetője. Az orosz-ukrán háború miatt azonban a Sberbank március 1-én megszűnt, ezért sok cégnek új pénzintézet után kellett néznie, a Rosatom Central Europe választása pedig a Mészáros-féle MKB-ra esett.

Szijjártó Péter a Roszatomnál. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád
Szijjártó Péter a Roszatomnál. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

A lap arra is kitér, hogy a paksi gigaberuházás sorsa mindeközben továbbra is kérdéses. Az Orbán-kormány nem támogat semmilyen energetikai szankciókat Oroszország ellen, mert a kormányfő szerint "semmi okunk nincs arra, hogy megváltoztassuk a korábbi tervünket". Tehát a kormányoldal kitart az oroszok mellett (az Orbán-kormány eleve nyílt tender nélkül döntött úgy 2014-ben, hogy a biznisz az orosz Roszatomé), ellenben az ellenzék szerint Paks 2 mostanra teljesen tarthatatlanná vált, kormányváltás után azonnal felülvizsgálják.

Március 31. egyébként fontos dátum a Mészáros Lőrinc köré épülő, évek óta tervezett óriásbank életében. Még tavaly december 15-én jelentették be, hogy 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, míg a Takarék Csoport 2023 második negyedévének végéig csatlakozik az egyesült bankhoz. Az átállás 1,3 millió ügyfelet érint. A Rosatom Central Europe Kft. tehát úgy döntött, hogy a szakmai berkekben ellen-OTP-nek titulált új nagybank kuncsaftja lesz.

A Roszatom által kiválasztott MKB pedig a szélsőjobboldali Marine Le Pen kampányát finanszírozta meg 10 millió eurós hitellel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!