<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Horror áron kínálják az ingatlanokat, de sokan így is venni akarnak.

Már adatok is alátámasztják, hogy mennyire eredménytelen Orbán Viktor harca az olcsóbb lakásokért. Tavaly még azt hirdette, hogy majd az építőipari kommandókkal és a NER-hez tartozó vállalkozók megsegítésével megfékezi az árakat. Ám ez nemhogy nem jött be, de teljesen reménytelennek tűnik ez a harc. A Portfolio mai építőipari konferenciáján ezzel kapcsolatban sokat mondó volt Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnökének megállapítása:

"Messze nem állt még meg az építőanyagár-emelkedés, így ez a működési modell fenntarthatatlan. Nincs az alapanyaggyártók között versenyeztetés, nincs áralku, ami a végső árban is megjelenik, de ezt vissza kell terelni a normális mederbe, különben felborul a piac.".

Szóval az építőipar oldaláról nem jön semmiféle segítség Orbán Viktornak. Az új lakások ára pedig letaglózhatja. Friss számok jönnek az Otthon Centrumtól, amelyik az idei első negyedéves adatokat hasonlította össze a 2021-es azonos időszakkal.  

Tovább növekedhet a munkaerőhiány az építőiparban, ami kihat a lakásárakra is. Fotó: depositphotos
Tovább növekedhet a munkaerőhiány az építőiparban, ami kihat a lakásárakra is. Fotó: depositphotos

Nagyjából 13 százalékkal kevesebb új lakás épül a fővárosban, mint egy évvel ezelőtt, miközben az árszint ötödével emelkedett: Budapesten a kínálati ár átlagértéke átlépte az 1,3 millió forintot négyzetméterenként, ám a városrészek között hatalmas a szórás. Meglepetés, hogy az V. kerület kikerült a  legdrágább városrészek közül.

Budapesten jelenleg 361 új lakás beruházás van folyamatban, ezekben 27,4 ezer lakás épül. A projektek száma 15,7 százalékkal, a lakások száma pedig 13,1 százalékkal kevesebb most, mint egy éve. A lakásállomány 32 százaléka, vagyis 8,7 ezer lakás egyelőre csak tervezett, ami 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

Az aktuális negyedévben 27 új projekt (nagyjából 1250 lakás) beruházása indult el és jelent meg az online felületeken. Vagyis az elmúlt év ugyanezen időszakához képest csak a projektek száma esett vissza 15 százalékkal, az új lakások száma már ugyanennyivel (15 százalék) több volt a januártól márciusig terjedő időszakban.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint kijelenthető, hogy a meghirdetett projektek kínálati ára tovább emelkedett. Egy új építésű lakás négyzetméterét középértéken 1 334 000 forintért kínálják a fejlesztők, ami jelentős, 21,8 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Ugyanakkor a szakember leszögezte, a kerületek között jelentős különbség alakult ki, az olló nagyon szétnyílt, ugyanis kerületenként 768 000–2 350 000 forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár. A projektek között még drámaibb a különbség: a legalacsonyabb beruházás átlagára négyzetméterenként 614 ezer, a legdrágábbé pedig 3,68 millió forint. Előbbi a XIV., utóbbi a XII. kerületben fordult elő.

A legdrágább kerületek toplistája a kínálati négyzetméterárak összevetésében így alakult az első negyedévben: vezet a XII. kerület átlagosan 2,35 millió forinttal, ezt az I. kerület 2,25 millió forinttal és a II. kerület 1,97 millió forinttal követi. Vagyis idén először az V. kerület kikerült a top háromból, hívta fel a figyelmet az árrangsor változására a szakember. A legkedvezőbb árfekvésű városrészeknél nem volt ilyen horderejű változás a négyzetméterenkénti átlagárban, a XXIII. kerületben 768 ezer, a XVIII. kerületben 859 ezer, a XVI. kerületben 911 ezer forintba kerül az új építésű lakások négyzetmétere. A legnépszerűbb, több ezer új lakás építésének helyt adó kerületekben, például a IX., XI. vagy éppen a XIII. kerületben a kínálati négyzetméterár átlaga 1-1,5 millió forint között váltakozik.

A vásárlók sietnek, a fejlesztők kivárnak

„A projektek és a meghirdetett lakások számának csökkenése, valamint az árak emelkedése – miközben a tervezett projektek száma változatlan – azt mutatja, hogy a beruházók elkezdik ugyan az engedélyeztetési eljárást, de a hirdetéssel még kivárnak, míg a vásárlók sietnek a vásárlással. A jelenségnek számos oka van: a romló hitelezési feltételek, az infláció és a szomszédban dúló háború szülte bizonytalanság is, ami az építési piacot is erősen befolyásolja” – mutatott rá a jelenség magyarázatára Soóki-Tóth Gábor. 

A fővárosban továbbra is megingathatatlan Angyalföld elsősége, a legtöbb projekt és lakás a XIII. kerületben épül. Az 58 beruházás és 8,3 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő szám Budapesten, de a kerületben korábban volt már példa ennél magasabb számokra is. Angyalfölddel a budai oldalon csak a XI. kerület tud versenyezni, ahol a felmérés idején 42 projektben 5700 lakás épül. Ezek a számok a második legmagasabb értékek a kerületek rangsorában.

Az Otthon Centrum felmérése szerint megfordult a trend, és már nem a dél-pesti kerületekben épül a legkevesebb új lakás. Jelenleg az V. kerületben lévő 3 projekt és 34 épülő lakás a legkevesebb, míg a dél-pesti kerületekben 4-6 projektben 100 körül lakás épül. Hasonló számok jellemzik az I. és a XV. kerületeket is.