2019. december 12. 12:18

Csomagban vizsgálja a kérdést a kormány.

Nem kaptak jó hírt a kórházak a mai Kormányinfón, a kormány ugyanis még mindig nem hozott döntést az adósságállomány rendezéséről, és megvan az esélye annak, hogy erre idén már nem kerül sor. Valójában a beszállítók lehetnek csalódottak.

Az egészségügyben évről évre tetemes, 50-60 milliárd forintos adósság halmozódik fel a finanszírozási anomáliák miatt. Ez arra vezethető vissza, hogy nincs összhangban a kórházakban nyújtott ellátások és az ahhoz biztosított költségvetési fedezet. Több helyen nyújtanak fenntarthatatlan szolgáltatásokat, máshol az alapfeladatok ellátásához sem elég a pénz.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az eddigi években a kormány rendre november táján rendezte az adósság java részét, elsősorban a hosszabb ideje meglévőeket. Idén ilyen döntés még nem született, és a mai Kormányinfón elhangzottak szerint lehet, hogy nem is fog.

Gulyás Gergely miniszter ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a kormány idén még foglalkozik az egészségüggyel. Nem csak az adóssággal, hanem az ágazat finanszírozási alapkérdéseivel, amely során választ próbálnak adni az egészségügyben jelentkező problémákra. E csomag részeként kerül sor az adósság megvizsgálására, de a kérdés komplexitása miatt erre lehet, hogy csak a jövő évben kerül sor.

Felhívtuk a miniszter figyelmét, hogy ez a helyzet  jobban sújtja a beszállítókat, rajtuk csattan az ostor, mert hitelezni kénytelenek a kórházakat, mire Gulyás azt válaszolta, hogy van, ahol ez a helyzet, máshol meg nem ez. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.