2p

A miniszterek haladéktalanul tekintsék át a kormányzati szervek, társaságok helyzetét, és ha lehet, kössenek új gáz- és villamosenergia-szerződést még a hónap végéig. Az önkormányatoknak is ezt üzenik.

Még a nyáron érdemes leszerződniük energia-beszerzéseikre a közintézményeknek - hívja fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium közleménye. Azt írják: a jelenlegi kedvező árkörnyezetben az állami és önkormányzati szereplőknek mielőbb célszerű megoldást találniuk a következő gázévre szóló földgáz- és 2024-es áramellátásukra. 

Hivatkoznak a kormány friss határozatára is, ami a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg - ez alapján a miniszterek e szempontból haladéktalanul áttekintik az irányításuk és felügyeletük alatt álló kormányzati szervek, gazdasági társaságok helyzetét. Indokolt esetben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) központosított beszerzési eljárása keretében július végéig gondoskodnak a szerződések megkötéséről. A KEF által biztosított gyorsított beszerzési eljárás lehetőségével igény szerint a területi és települési önkormányzatok is élhetnek.

Úgy látják, itt a jó alkalom a szerződésre

Az EM azt írja: az energiapiaci kilátások bizonytalanok, ám további jelentős mérséklődés kevéssé valószínű. A kedvező árkörnyezetben most látszik leginkább alkalmasnak az idő arra, hogy a közszféra szervezetei szerződést kössenek a működésükhöz, közfeladataik ellátásához nélkülözhetetlen energiahordozók beszerzésére.

A TTF földgáz ára a holland tőzsdén - Magyarország bőven a 300 eurós szint fölött is vásárolt, most viszont 2021 nyara óta nem látott mélységekben jár a jegyzés, így remélhetőleg tényleg sikerül jobban időzíteni. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
A TTF földgáz ára a holland tőzsdén - Magyarország bőven a 300 eurós szint fölött is vásárolt, most viszont 2021 nyara óta nem látott mélységekben jár a jegyzés, így remélhetőleg tényleg sikerül jobban időzíteni. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

A kormány e helyzetértékelés alapján arra szólította fel a tárcák vezetőit, hogy térképezzék fel a hozzájuk tartozó intézmények, állami társaságok ellátási helyzetét az októberben kezdődő gázévre, az áramszolgáltatásban pedig a következő esztendőre. Amennyiben e felmérés szerint indokolt, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság keretközbeszerzése útján július végéig gondoskodjanak a szervezetek, cégek új szerződéseinek megkötéséről.

A Belügyminisztérium közvetlen tájékoztatásban hívja fel a vármegyei és települési önkormányzatok figyelmét arra a lehetőségre, hogy maguk is csatlakozhatnak a KEF által bonyolított beszerzéshez - derül ki a közleményből.

 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!