Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az előző hónaphoz képest javultak, az egy évvel korábbihoz képest romlottak a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok novemberben. A foglalkoztatottak számának csökkenése szeptember-novemberben a közfoglalkoztatottaknál és a külföldön dolgozó magyaroknál látható, az elsődleges munkaerőpiac még minimális pluszban volt. Az álláskeresők száma viszont negyedével ugrott meg egy év alatt.

2020 novemberében a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 496 ezer fő volt, 45 ezerrel több, mint az előző hónapban és 26 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban - számolt be a KSH adatai alapján a Privátbankár.hu. Az előző hónaphoz viszonyítva 9 ezerrel, 190 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma, az előző év novemberéhez képest viszont 34 ezer fővel nőtt. A munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal magasabb volt novemberben, mint egy évvel korábban. 

2020. november végén az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 24 százalékkal 297 ezer főre nőtt.

2020. szeptember–novemberben az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 0,9 százalékkal alacsonyabb volt (lásd az alábbi táblázatot). Ugyanebben az időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 40 ezer fővel, 204 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,9 százalékponttal, 4,4 százalékra emelkedett. 

Mind a foglalkoztatottsági, mind a munkanélküliségi rátát ábrázoló grafikonon a járvány első hullámának hatása látszik egyelőre:

Közmunkásból és külföldön dolgozóból lett kevesebb

A szeptember-novemberre vonatkozó foglalkoztatottsági adatokból kiderül, hogy a hazai elsődleges munkaerőpiaci dolgozók száma nem csökkent; a közmunkások és a külföldön dolgozó magyarok száma egyaránt ötödével esett vissza egy év alatt, ennek köszönhető a foglalkoztatotti létszám csökkenése: 

A 15–74 éves foglalkoztatottak létszámának alakulása, 2020. szeptember–november
Megnevezés Létszám, ezer fő Létszámváltozása)
ezer fő %
A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozik 4292,7 8,0 0,2
Közfoglalkoztatottb) 90,6 –21,5 –19,2
Magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagja 93,2 –27,1 –22,6
Összesen 4476,4 –40,6 –0,9

a)Az előző év azonos időszakához képest.
b)A válaszadó önbesorolása alapján.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.