2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Számottevően visszaesett a járműgyártás 2021 novemberében is, amely az elmúlt hónapok trendje alapján nem meglepő. A magyar gazdasági növekedés szempontjából ugyanakkor az ágazat kulcsfontosságú.

A gazdasági növekedés szempontjából a következő időszakban is kulcsszerepe van az iparnak. Már csak azért is, mert a világszerte romló járványadatok miatt bizonytalanná vált, hogy a szolgáltató szektor milyen növekedést tud majd felmutatni. Ugyan 2022 első negyedévében az akkori korlátozások miatti alacsonyabb bázis miatt növekedés várható, ám a kormány és az elemzők által várt erőteljes bővüléshez az ipar növekvő teljesítményére is szükség lenne.

Ebből a szempontból (is) felemás képet mutat a KSH által péntek reggel közzétett statisztika. Ha az összképet nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy jól alakultak a dolgok, hiszen 2021 novemberében az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg a munkanaphatástól megtisztított termelés 2,1 százalékkal nőtt.

Ha azonban az egyes szektorok teljesítményét is figyelembe vesszük, akkor már közel sem olyan rózsás a helyzet. Fájdalmas, de korántsem meglepő, hogy a járműgyártás ismét alulmúlta az egy évvel korábbi teljesítményét. Ennek két fő oka van, egyrészt 2020 őszén minden idők legerősebb három hónapját produkálta a szektor, jócskán meghaladva a járvány előtti időszak kibocsátását is. Másrészt viszont 2021-ben óriási problémákkal szembesült az ágazat, ami a hazai gyártókat is érintett. A globális félvezetőhiány miatt ugyanis a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak.

Sajnos a járműgyártás mellett a másik kiemelt iparág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás is kisebb mértékű visszaesést mutatott 2021 novemberében. Ugyanakkor ezeket ellensúlyozta, hogy az alágak többségében növekedést mért a KSH. Ezek közül az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!