<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Február közepén tartanak meghallgatást a botrányról.

Február közepén meghallgatást tart a magyarországi megfigyelési botrányról néhány érintett részvételével az Európai Parlamentnek (EP) a Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottsága (PEGA) – írja a Népszava. Az ülés megelőzi a testület február 20-21. között esedékes budapesti látogatását. A delegáció összetételéről még folynak a tárgyalások, de a lap szerint tagja lesz Sophie in’t Veld holland liberális EP-képviselő, aki a PEGA jelentését készíti.

A jogállamiság európai helyzetéről készülő friss állásfoglalás-tervezetben - amelyet a tervek szerint ma fognak jóváhagyni az EP állampolgári jogi bizottságában - a képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy “egyes tagállamok hatóságai nem működnek együtt a parlament vizsgálóbizottságával”. Egyúttal aggódnak a demokráciára és az alapvető jogok tiszteletben tartására leselkedő kockázatok miatt, amelyeket a kémprogramok ellenőrizetlen használata jelent.

A határozattervezet megerősíti azt az EP-ben már korábban többséget kapott véleményt, miszerint Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé változott. A képviselő-testület egy tavaly szeptemberben elfogadott jelentésben először adott hangot annak a nézetének, hogy az ország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának.