2019. február 12. 18:28
mfor.hu

Decemberben is növekedett a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, és éves összevetésben is erősödött a szektor. Pozitívum, hogy a magyarok is többet tudtak utazni.

Örvendetesen bővült 2018-ban is a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, derült ki a KSH kedden közzétett adataiból. 2018-ban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 3,8, bruttó bevétele 9,3 százalékkal volt több, mint 2017-ben.

2018. decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,9 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett.

Ha a decemberi adatokat részletesebben megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a külföldi vendégek körében mért 0,9 százalékos növekedés úgy állt össze, hogy a szállodákban, a panziókban és a kempingekben emelkedett, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban csökkent az ott töltött éjszakák száma. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma meghaladta a 390 ezret, akik több mint 950 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A külföldiek szemében továbbra is szinte csak Budapest létezik, amit jelez, hogy a vendégéjszakák több mint háromnegyedét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

Érdekes ábrát kapunk, ha külföldről érkezők számának változását vizsgáljuk. A britek továbbra is töretlenül érkeznek, és Brexit ide vagy oda, tömegesen jönnek Budapestre bulizni. Ellenben az olasz vendégeknél úgy tűnik érződik a gazdasági bizonytalanság, az onnan érkezők ugyanis drasztikusan visszaestek decemberben.

A hazai vendégek esetében az év végi pihenés húzhatta fel az adatokat. A belföldivendég-éjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 2,5 százalék volt a bővülés mértéke. A belföldi vendégek száma 1,0 százalékkal volt magasabb, és meghaladta a 430 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal nőtt, és több mint 950 ezer volt. A belföldi vendégek Észak-Magyarország és Dél-Alföld régió kivételével mindegyik turisztikai régióban több éjszakát töltöttek el. A legnépszerűbb régiók a Budapest−Közép-Duna-vidék és a Balaton voltak.

Ha az elmúlt évek adatait megnézzük, azt láthatjuk, hogy mind a belföldiek, mind pedig a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma egyenletesen növekedett.

Amennyiben az idegen országokból érkezőket kontinensenként (Amerika esetén csak Észak-Amerika) megvizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a tömeget az európai turisták jelentik, hiszen 2018-ban például 12 millió feletti vendégéjszakát regisztrált részükről a KSH. Ez hozzávetőleg egy nagyságrenddel több, mint akár az Ázsiából (1,7 millió), akár Észak-Amerikából (1 millió) érkezők esetében mért érték. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy az európai vendégforgalom évek óta csak minimális mértékben növekszik (amelyben természetesen szerepe van a magas bázisnak is), míg a távolabbi földrészekről érkezőknél jóval erőteljesebb növekedés látható.