2019. április 15. 09:28
mfor.hu

Az idén a régiós devizaversenyben a forint, a lengyel zloty és a cseh korona lényegében fej fej mellett haladt, de a magyar deviza a román lejjel szemben előnyt szerzett – derül ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzserének összefoglalójából. Ugyanakkor a forintra inkább gyengülés vár.

Nagyüzem van a jegybankoknál. A Magyar Nemzeti Bank két hete minimális szigorítást hajtott végre, hangsúlyozva, hogy egyszeri lépésről van szó, alapvetően marad a laza monetáris felfogás. Közben a magyar kamatokat, árfolyamokat is meghatározó nagy nemzetközi jegybankok közül az Európai Központi Bank továbbra is kivár, azaz a szigorítás ott sincs napirenden az eurózóna gyengélkedő gazdasága miatt. 

„A tengerentúlon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednél is ez az irány, a kamatemeléssel egyelőre nem foglalkoznak, ráadásul Donald Trump jegybankár-jelöltjei is inkább a galambok közé sorolhatóak, azaz egy-egy későbbi szigorításról csak nagyon indokolt esetben döntenek, a laza monetáris politika hívei" – vázolta a devizapiaci trendeket befolyásoló helyzetet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere. 

Románia : Magyarország

A régiós devizaversenyt nézve április elején a következő volt a helyzet. A forint, a lengyel zlotyval és a cseh koronával lényegében párhuzamosan haladt. Ugyanakkor év eleje óta a magyar deviza több mint 2 százalékkal erősebb lett, mint román társa. Kovács Mátyás szerint ez azzal magyarázható, hogy a román gazdaságra ikerdeficit (amely a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány egyidejű fennállását jelenti) és kiszámíthatatlanság jellemző, amelyre a Román Jegybank válaszul a román lej leértékelése mellett döntött.

Negatív irány, miért?

Azt, hogy a forint a jövőben a régiós devizákkal szemben hogyan szerepel, azt az euróhoz mért árfolyam határozza majd meg. Márpedig a mostani kilátások alapján a következő hónapokban a magyar deviza inkább gyengülni fog az euróval szemben, mint erősödni. A forintgyengülés egyrészt a laza monetáris feltételek fenntartására utaló jegybanki magatartás miatt valószínű. „Másrészt pedig a forintot a korábbi években támogató többletes folyó fizetési mérleg a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén, 2020-ban, 2021-ben már plusz nullára csökkenhet. Márpedig ezzel kiesik egy fontos pillér, amely erőt adott eddig a forintnak" – mondta Kovács Mátyás.

Bár a devizapiacokon nagyon gyorsan, akár napon belül vagy 1-2 nap alatt is történhetnek igen jelentős elmozdulások, de hosszabb távon a forint most inkább negatív irányba haladhat a következő hónapokban. Mindez azt is jelenti, hogy az euróalapú befektetések jó választást jelenthetnek ebben az időszakban.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.