<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Macron elnök nem zárja ki, hogy a franciák Leclerc típusú harckocsikat szállítsanak Ukrajnának. Ez történt hétfő virradóra a háborúban.

  • Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban. Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül. „Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt” – mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német-francia kormányülést követően. A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: „a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni”.

Leclerc tank manőver közben. Fotó: Wikipedia
Leclerc tank manőver közben. Fotó: Wikipedia

  • Lengyelország bejelentette, hogy kész 14 Leopard harckocsit szállítani Kijevnek, de „egyértelmű nyilatkozatot” vár Berlintől, Annalena Baerbock német külügyminiszter megszólalása előtt. Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke bírálta, hogy Németország nem szállít tankokat Ukrajnának. „Németország hozzáállása elfogadhatatlan. Majdnem egy év telt el a háború kezdete óta. Minden nap ártatlan emberek halnak meg” – mondta.
  • Ezt követően Olaf Scholz német kancellár megígérte, hogy Németország „továbbra is támogatja Ukrajnát – ameddig és olyan mértékben, amennyire szükséges”. Hozzátette: „Európaiként együtt – európai békeprojektünk védelmében”. Scholz elmondta, hogy a fegyverszállításokkal kapcsolatos jövőbeni döntéseket a szövetségesekkel, köztük az Egyesült Államokkal egyeztetve hozzák meg. A német gyártmányú harckocsik Ukrajnába szállításának engedélyezése miatti nyomásra a kancellár elmondta, hogy Ukrajnába eddig minden fegyverszállítás a nyugati partnerekkel szoros együttműködésben történt.
  • Németország nem fogja „útját állni” annak, hogy Lengyelország Leopard tankokat küldjön Ukrajnába – jelentette ki Annalena Baerbock külügyminiszter, ami az eddigi legvilágosabb jelzés volt Berlinből arra vonatkozóan, hogy az európai szövetségesek szállíthatják a német gyártmányú fegyvert. Az LCI francia televíziónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Lengyelország német jóváhagyás nélkül küldené a Leopard 2-es tankjait, Baerbock egy így válaszolt: „Egyelőre nem tették fel a kérdést, de ha megkérdeznék, nem állnánk az útjába.”
  • Boris Johnson volt brit miniszterelnök meglepetésszerű látogatást tett Ukrajnában, ahol azt mondta, hogy „eljött a pillanat, hogy megduplázzuk és minden eszközt megadjunk az ukránoknak a háborújuk befejezéséhez”. A Downing Street szerint Rishi Sunak „támogatja” Boris Johnson látogatását, annak ellenére, hogy figyelmeztették, hogy az aláásná a jelenlegi miniszterelnök tekintélyét.

(MTI, The Guardian)