2018. október 16. 11:04
mfor.hu

Messzire gyűrűzik a hét legnagyobb magyar történésének híre.

A New York Times-hoz is eljutott a magyar lakástakarék-sztori híre. Az amerikai lap a Reuters tudósítását vette át.

A cikk röviden összefoglalja, mi történt hétfőn, és hogy mi várható ma: leírják, hogy a magyar kormány eltörölni készül a lakástakarékok állami támogatását, mert az az érvelésük szerint költséges, nem hatékony, és nem serkenti az új házak építését. Megemlítik, hogy a törvényjavaslatról már kedden szavaz is a parlament, és ha átmegy a kezdeményezés, az nem csak az Erste Bank és a Fundamenta profitját torpedózhatja meg, de rosszul jár vele a hazai OTP Bank is.

Felidézik, hogy 2010-es hatalomátvétele után Orbán Viktor miniszterelnök komoly adókat vetett ki a bankokra, és, hogy finanszírozza az államháztartást, olyan intézkedéseket hozott, melyek a hitelezőknek nem kedveztek, a hitelfelvevőknek viszont igen. 2015-ben aztán csökkentette a bankadót, és azóta nem hozott meg további, egyoldalú intézkedéseket, amelyek hátrányosan érintették volna a bankokat.

A lap megírja, hogy a gyorsított tempójú intézkedést a magyar gazdaság általános erősödése és a hitelezés fellendülése közepette húzzák meg: a törvényjavaslat az egész piacot váratlanul érte.

A cikk idézi a törvényjavaslatot benyújtó Bánki Erik szavait, és leírja, hogy a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint az ltp-rendszeren a pénzintézetek kerestek, az állam és az adófizetők pedig nem jártak jól. Kiemelik, hogy Bánki szerint az elmúlt nyolc évben a legnagyobb szolgáltató intézmények 60 milliárd forintos profitra tettek szert, az államnak viszont 70 milliárdba került a program.

A lap idézi a Duna House Holding álláspontját is, mely szerint a támogatás visszavonása lenullázhatja a program volumenét, illetve hogy a változás középtávon a hitelközvetítői szektor konszolidációját idézheti elő, ami növelheti a cég részesedését a jelzálogkölcsönök piacán.