5p

Havi szinten ismét emelkedett az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés alapján az idős honfitársaink által vásárolt termékek ára. Az előző év azonos hónapjához viszonyított Mfor Nyugdíjas Árkosár-index azonban elég stabilan negatív értéket mutat, és akár tovább is csökkenhet.

Tavaly novemberről decemberre csúcson volt a Klasszis Média lapjai által számított árkosárindexek értéke, azt vártuk, hogy a nyugdíjas árkosár termékeinek árindexe bár negatív tartományban marad, de az előző év azonos időszakához viszonyítva ismét emelkedésnek indul. Várakozásunk beigazolódott, az Mfor Nyugdíjas Árkosár-indexe a múlt havi 7,9 százalékpontos csökkenés után most 1,4 százalékponttal nőtt. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy míg november elején a nyugdíjas árkosárba tartozó termékek árai 8,2 voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, decemberben ez a 12 havi árcsökkenés már „csak” 6,8 százalék.

A teljes fogyasztói kosárra vonatkozó Privátbankár Árkosár-felmérését ezen a linken olvashatják. >>

A Privátbankár termékkosarát a nyugdíjasok fogyasztási szokásaira aktualizálva azt tapasztaltuk, hogy a három nagy hipermarketben idős honfitársainknak ezekért a termékekért 27 629 forintot kell kifizetniük. Ez az összeg 2029 forinttal alacsonyabb, mint a tavalyi év utolsó hónapjának elején, viszont 1,8 százalékkal, 501 forinttal több, mint egy hónappal ezelőtt.

A nyugdíjas árkosár ára gyakorlatilag negyedik hónapja a mostani szint körül van, előtte 2022 októberében kerültek ennyibe a termékek.

Ugyanakkor mivel a termékkosár értéke januárban, illetve februárban tetőzött, arra számítunk, hogy az Mfor Nyugdíjas Árkosár-index értéke a következő két hónapban negatív marad, sőt akár a 10 százalékos csökkenést is megközelítheti.

Módszertan

A szintén a Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár immár 16 éve elvégzett Árkosár felmérésére támaszkodva állítottuk össze az Mfor Nyugdíjas Árkosarát, mely azt hivatott bemutatni, hogy mennyibe kerül egy nyugdíjas havi bevásárlása. Egy aktív, valamint egy nyugdíjaskorú fogyasztói kosara ugyanis eltér egymástól, bizonyos termékeket nagyobb, míg másokat egyáltalán nem, vagy kisebb mennyiségben vásárolnak idős honfitársaink.

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) életszínvonal statisztikáját hívtuk segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával. Ez alapján állítottuk össze a 21 termékből álló nyugdíjas kosarunkat, melyben a legnagyobb mennyiségben vásárolt alapvető élelmiszerek szerepelnek. Ehhez súlyozva társítottuk a három nagy hipermarket árait laptársunk adatbázisából. Így nemcsak arra kapunk választ, hogy idős honfitársaink melyik hipermarketben mennyiért tudják beszerezni az élelmiszereket, de ennek átlagát véve az is kiderül, mennyit kell fizetniük egy havi nagybevásárlásért. Nyugdíjas Árkosarunkat egészen 2020 januárjáig visszamenőlegesen is kiszámoltuk, ez lehetőséget ad arra, hogy egy, a mindennapokban érzékelhető árindexet számoljunk.

Na, majd januárban!

2021 decemberének elején 19 834 forintba került az átlagos nyugdíjas árkosár, most, két évvel később pedig – mint jeleztük – ugyanezekért a termékekért 27 629 forintot kell fizetni, ami 39,3 százalékos emelkedés. Ezzel szemben a nyugdíjak azóta 2022-ben 14, idén pedig (a novemberben kifizetett nyugdíj-kiegészítéssel együtt) 18,5 százalékkal, azaz mindösszesen 35,1 százalékkal nőttek. Vagyis ebben a hónapban ismét kijelenthető,

két év alatt csökkent a nyugdíjak vásárlóereje.

Idősebb honfitársaink számára a jövő év elején esedékes (a kabinet által várt 2024-es inflációnak megfelelő) 6 százalékos nyugdíjemelés tehát létszükséglet ahhoz, hogy a nyugdíjak megtartsák értéküket. Az az emelés már – mivel 2022-ben év közben egy 3,5 és egy 4,5, 2023-ban pedig egész évre 18,5 százalékos növelést könyvelhettek el – két év alatt 36,4 százalék nyugdíjemelésnek felel majd meg. Vagyis a nyugdíjak akkor fogják megtartani értéküket, ha az árkosár a következő hónapban nem lesz drágább körülbelül 28 ezer forintnál.

Vajon mennyit fog érni a januári 6 százalékos nyugdíjemelés? Fotó: Depositphotos
Vajon mennyit fog érni a januári 6 százalékos nyugdíjemelés? Fotó: Depositphotos

Óriási eltérések

Az egyes termékek árait vizsgálva azt tapasztaltuk, a korábban nagyot dráguló trappista sajt esetében folytatódik az áresés: a múlt havi 14,8 százalékos csökkenés után december elejére újabb 15,8 százalékkal esett e tejtermék ára a hipermarketekben, így tavaly decemberhez képet már 48,3 százalékkal lett olcsóbb.

A másik figyelemre méltó termék a margarin, mely novemberre tartotta az árát, míg decemberre 15,6 százalékos csökkenést láttunk. Így a e termékért a nagy áruházakban 30,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

A múlt hónaphoz képest mért kosárár-növekedés így egyéb termékek drágulásának tudható be. Az elmúlt hónaphoz képest

 • a kenyérnek 11,3 százalékkal,
 • az almának 19,8 százalékkal,
 • a tejfölnek 22,8 százalékkal,
 • a párizsinak 24,9 százalékkal

emelkedett az ára

Egy év alatt azonban mindössze öt termékért kell jelentősen többet fizetnünk, miközben 11 élelmiszer ára 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent. A fő változások tavaly december elejéhez képest:

 • joghurt: +54,8 százalék,
 • cukor: +52 százalék,
 • ásványvíz: +41,2 százalék,
 • sertésmájas: +13,6 százalék
 • jeges tea: +12,5 százalék,
 • trappista sajt: –48,3 százalék,
 • tojás: –35,7 százalék,
 • tészta: –31,7 százalék,
 • margarin: –30,7 százalék,
 • sertéspárizsi: –30,7 százalék,
 • alma: –24,8 százalék,
 • liszt: –23,1 százalék,
 • rizs: –20,9 százalék,
 • burgonya: –20,2 százalék,
 • banán: –15,7 százalék,
 • tejföl: –11,9 százalék.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés további cikkeit ide kattintva olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!