2020. május 25. 17:41

Holnap 10-kor kerül sor a dokumentum benyújtására.

Holnap nyújtja be a kormány a 2021-es költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek, a ceremónián Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László házelnök vesz részt.

Varga Mihály és Kövér László Varga Mihály és Kövér László

A sajtó munkatársai a járványhelyzetre tekintettel nem lehetnek jelen a 10 órakor kezdődő eseményen, amit azonban élőben fognak közvetíteni, és az írásban feltett kérdésekre is válaszokat kaphat a média.

Közben a parlament már lajstromba is vette a javaslatot a benyújtott dokumentumok között,  T/10710-es számon. A költségvetést azonban csak holnap töltik fel.

Lapunk több cikkben foglalkozott az előterjesztéssel, bemutattuk a főszámokat, a Költségvetési Tanács jelentése alapján, megírtuk, hogy mekkora inflációval, ezzel összefüggésben pedig nyugdíjemeléssel számolhat a kormány, valamint arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az adóbevételi számok alapján mégsem várható nagy átalakítás a kisadózó vállalkozások tételes adójában, holott erről volt szó a járványhelyzet előtt.

Arra is rámutattunk, hogy bár a parlament évek óta nyár elején fogadja el a következő évi büdzsét, jelen helyzetben különösen nagy a bizonytalanság az idei és jövő évi makrogazdasági kilátásokat illetően, ezért nagy a valószínűsége, hogy nem lesznek tarthatók a számok. Erre nyugodtabb években is volt példa.

A bizonytalanságot jelzi, hogy a kormány egy héttel többet ült az előterjesztésen, mint tervezte (az eredeti ütemezés szerint előző kedden kellett volna benyújtjania a parlamentnek), és egy Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter jelentette be érdeklődésünkre, hogy nincs egyetértés a miniszterek között a GDP idei alakulásáról (amiből kiindulva lehet meghatározni a jövő évi növekedési ütemet, ezzel együtt a költségvetést). Több miniszter inkább a Magyar Nemzeti Bank 2-3 százalékos növekedési előrejelzését fogadja el, s nem a Pénzügyminisztérium 3 százalékos visszaesését.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.