2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Holnap 10-kor kerül sor a dokumentum benyújtására.

Holnap nyújtja be a kormány a 2021-es költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek, a ceremónián Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László házelnök vesz részt.

Varga Mihály és Kövér László
Varga Mihály és Kövér László

A sajtó munkatársai a járványhelyzetre tekintettel nem lehetnek jelen a 10 órakor kezdődő eseményen, amit azonban élőben fognak közvetíteni, és az írásban feltett kérdésekre is válaszokat kaphat a média.

Közben a parlament már lajstromba is vette a javaslatot a benyújtott dokumentumok között,  T/10710-es számon. A költségvetést azonban csak holnap töltik fel.

Lapunk több cikkben foglalkozott az előterjesztéssel, bemutattuk a főszámokat, a Költségvetési Tanács jelentése alapján, megírtuk, hogy mekkora inflációval, ezzel összefüggésben pedig nyugdíjemeléssel számolhat a kormány, valamint arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az adóbevételi számok alapján mégsem várható nagy átalakítás a kisadózó vállalkozások tételes adójában, holott erről volt szó a járványhelyzet előtt.

Arra is rámutattunk, hogy bár a parlament évek óta nyár elején fogadja el a következő évi büdzsét, jelen helyzetben különösen nagy a bizonytalanság az idei és jövő évi makrogazdasági kilátásokat illetően, ezért nagy a valószínűsége, hogy nem lesznek tarthatók a számok. Erre nyugodtabb években is volt példa.

A bizonytalanságot jelzi, hogy a kormány egy héttel többet ült az előterjesztésen, mint tervezte (az eredeti ütemezés szerint előző kedden kellett volna benyújtjania a parlamentnek), és egy Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter jelentette be érdeklődésünkre, hogy nincs egyetértés a miniszterek között a GDP idei alakulásáról (amiből kiindulva lehet meghatározni a jövő évi növekedési ütemet, ezzel együtt a költségvetést). Több miniszter inkább a Magyar Nemzeti Bank 2-3 százalékos növekedési előrejelzését fogadja el, s nem a Pénzügyminisztérium 3 százalékos visszaesését.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!