3p

Nem stimmelnek a tervezéshez szükséges számok a kormány néhány tagja szerint.

A múlt heti Kormányinfón kiderült, hogy több miniszter sem ért egyet a Pénzügyminisztérium gazdasági kilátásaival, ebből pedig azt a következtetést szűrtük le, hogy a kormány módosíthat a makropályán. Ez azért fontos, mert az eredeti határidő szerint tegnap kellett volna benyújtani a parlamenthez a 2021-es költségvetés tervezetét.

Mikor kerülhet a parlament elé? (Fotó: MTI)
Mikor kerülhet a parlament elé? (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón közölte lapunk kérdésére, hogy május 19-én kerülhet a parlament elé a büdzséről szóló javaslat. Az inforádiónak azt mondta, hogy a dokumentumról június végén dönthetnek a képviselők.

A miniszter által megszabott határidőben azonban nem került fel a parlament honlapjára a dokumentum.

Ebben a cikkünkben már körbejártuk, hogy miért akadozhat a javaslat előkészítése, és hogy gondok lehetnek a jövő évi költségvetés tervezésével. Gulyás Gergely adott támpontot ehhez a következtetéshez a múltkori tájékoztatóján, amikor elárulta, hogy vita van a kormányon belül a GDP alakulását illetően. Mint kiderült, többen is inkább a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését tekintik mérvadónak - a jegybank 2-3 százalékos növekedést sem tart kizártnak idén - mintsem a Pénzügyminisztérium 3 százalékos, de negatív előjelű prognózisát. Holott a kormány a PM számait tekinti hivatalosnak.

A tájékoztatón elhangzott félmondatból nyilvánvalóvá vált, hogy ha a számítások alapjául szolgáló GDP-ben nincs egyetértés a kormányon belül, akkor az arra építő büdzséről sem lehet ugyanaz a véleményük a minisztereknek.

Ezt az álláspontunkat erősítette meg tegnap a Pénzügyminisztérium - no nem hivatalosan, hanem azzal, hogy a Gulyás Gergely által megadott határidőre mégsem nyújtották be a 2021-es évről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek tegnap.

Kormányzati forrásaink azonban megerősítették  hogy tényleg csúszásban van a költségvetés előkészítése, azt egy héttel később, jövő kedden fogadhatja el a kormány.

Ami azt sugallja, hogy valóban át kellett írni néhány alapszámot a tervezetben. A tervezettnél későbbi parlamenti benyújtás nem jelenti azt feltétlenül, hogy tarthatatlanná válik a javaslat június végi elfogadása, mindenesetre rávilágít arra, hogy jelen helyzetben a ködszurkáláshoz hasonló pontossággal lehet megmondani, mi lesz 2021-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!