<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Nem stimmelnek a tervezéshez szükséges számok a kormány néhány tagja szerint.

A múlt heti Kormányinfón kiderült, hogy több miniszter sem ért egyet a Pénzügyminisztérium gazdasági kilátásaival, ebből pedig azt a következtetést szűrtük le, hogy a kormány módosíthat a makropályán. Ez azért fontos, mert az eredeti határidő szerint tegnap kellett volna benyújtani a parlamenthez a 2021-es költségvetés tervezetét.

Mikor kerülhet a parlament elé? (Fotó: MTI) Mikor kerülhet a parlament elé? (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón közölte lapunk kérdésére, hogy május 19-én kerülhet a parlament elé a büdzséről szóló javaslat. Az inforádiónak azt mondta, hogy a dokumentumról június végén dönthetnek a képviselők.

A miniszter által megszabott határidőben azonban nem került fel a parlament honlapjára a dokumentum.

Ebben a cikkünkben már körbejártuk, hogy miért akadozhat a javaslat előkészítése, és hogy gondok lehetnek a jövő évi költségvetés tervezésével. Gulyás Gergely adott támpontot ehhez a következtetéshez a múltkori tájékoztatóján, amikor elárulta, hogy vita van a kormányon belül a GDP alakulását illetően. Mint kiderült, többen is inkább a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését tekintik mérvadónak - a jegybank 2-3 százalékos növekedést sem tart kizártnak idén - mintsem a Pénzügyminisztérium 3 százalékos, de negatív előjelű prognózisát. Holott a kormány a PM számait tekinti hivatalosnak.

A tájékoztatón elhangzott félmondatból nyilvánvalóvá vált, hogy ha a számítások alapjául szolgáló GDP-ben nincs egyetértés a kormányon belül, akkor az arra építő büdzséről sem lehet ugyanaz a véleményük a minisztereknek.

Ezt az álláspontunkat erősítette meg tegnap a Pénzügyminisztérium - no nem hivatalosan, hanem azzal, hogy a Gulyás Gergely által megadott határidőre mégsem nyújtották be a 2021-es évről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek tegnap.

Kormányzati forrásaink azonban megerősítették  hogy tényleg csúszásban van a költségvetés előkészítése, azt egy héttel később, jövő kedden fogadhatja el a kormány.

Ami azt sugallja, hogy valóban át kellett írni néhány alapszámot a tervezetben. A tervezettnél későbbi parlamenti benyújtás nem jelenti azt feltétlenül, hogy tarthatatlanná válik a javaslat június végi elfogadása, mindenesetre rávilágít arra, hogy jelen helyzetben a ködszurkáláshoz hasonló pontossággal lehet megmondani, mi lesz 2021-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.