3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Csak a GDP egy szintjéig engedi növelni a jogszabály a nyugdíjprémiumot. Idén előállhat az a helyzet, hogy elérjük ezt a szintet. 

A friss GDP-adat tükrében az elemzők felfelé módosították idei növekedési előrejelzéseiket, a 7-8 százalékos tartományba navigálva a prognózisaikat. Ez fontos hír a nyugdíjasok számára, akik a megfelelő nagyságú gazdasági növekedés esetén prémiumban részesülnek.

Legutóbb azt írtuk, hogy akár 70 ezer forintos prémiumot is utalhat az időseknek az állam az átlagnyugdíj szintjén.

Ennek a feltétele a 7 százalékos GDP volt, ám úgy fest, ez alulbecsült mérték lehet a mostani, rendkívüli évben. A mai KSH- jelentésből kiindulva vannak elemzőházak, ahol már a 8 százalékos GDP-bővülést sem tartják kizártnak, sőt, statisztikai kivetítések alapján még ennél is nagyobb lehet idén a GDP (de ehhez problémamentes második félévre van szükség a gazdaságban, vagyis arra, hogy a járvány negyedik hulláma ne tépázza meg a piacokat, s ne akassza meg a felépülési folyamatot). E modellek szerint akár 9 százalék feletti is lehet idén a növekedés mértéke.

Mi azonban maradjunk a 8 százalékos éves adatnál, ebből kiindulva számoljuk újra, hogy mekkora prémiumra számíthatnak idén a nyugdíjasok - akik biztosan kapnak majd kompenzációt is az infláció vártnál magasabb üteme miatt is, erről itt írtunk:

Ha tehát eléri a 8 százalékot a GDP, akkor azt a nagyon jó hírt tudnánk közölni idősebb honfitársainkkal, hogy 90 ezer forint prémium érkezhet a számláikra egy összegben, amennyibe a rendes havi nyugdíjuk eléri a 80 ezer forintot. Ezen a szinten tehát magasabb lenne a prémium, mint a szokásos utalás!

A vonatkozó törvény szerint a prémium megállapításához szükség van arra, hogy az adott évi gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ha ez bekövetkezik, akkor a 3,5 százalék feletti részt be kell szorozni a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékával - de maximum 20 ezer forinttal.

Nagyon sok pénz helyett csak sok pénz állhat a házhoz
Nagyon sok pénz helyett csak sok pénz állhat a házhoz

A törvényben foglaltakat figyelembe véve jön ki a 90 ezer forintos prémium, az alábbi módon: a 8 százalékos GDP 4,5 százalékkal haladja meg a 3,5 százalékos törvényi előírást. Vagyis ezt a 4,5 százalékot kell beszorozni a havi nyugdíj 25 százalékával, de maximum 20 ezer forinttal (utóbbi feltétel pedig a 80 ezer forintos nyugdíjaktól lép be).

Csakhogy a törvény még egy korlátot tartalmaz: a 3,5 százalékos GDP felett legfeljebb 4 százalékot enged figyelembe venni a jogszabály.

Vagyis a 8 százalékos idei növekedés esetén adódó 4,5 százalékos különbözetből 0,5 százalékot már nem lehet beszámítani a prémiumba. Másképpen: 7,5 százalékos éves gazdasági bővülésig növelhető a prémium, felette már nem változik az összege.

Ez azt jelenti, hogy ha esetleg 9 százalékos lenne idén a GDP, akkor is csak a 4 százalékos különbözetet engedi alkalmazni a törvény.

Ebben az esetben a jogszabályi megkötés miatt 30 ezer forinttól esnének el az idősek. Ha 8 százalékos GDP-ből indulunk ki, akkor is 10 ezer forintot vesz ki a nyugdíjasok zsebéből a törvény 80 ezer forintos havi rendes járandóság felett. Alatta értelemszerűen egyre kisebb a prémium összege. 

Van még egy törvényi kitétel, mely szerint a költségvetés teherbíró képessége is határt szab a prémiumok kifizetésének, márpedig könnyű belátni, hogy ha nem lenne plafonja a modell szerint adódó összegnek, akkor az egy ponton túl elviselhetetlen terhet jelentene a büdzsének.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!