<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Pont akkor került lefelé szálló ágra az infláció, amikor megállapítják a kompenzációt, de az év vége felé megint gyorsulhat az áremelkedés üteme. És jön a választás.

A nyugdíjasok körében 4,2 százalékos inflációt mért júliusban a Központi Statisztikai Hivatal, ezzel az idei első nyolc hónapban átlagosan 3,9 százalékos inflációs adat jön ki erre a társadalmi csoportra. Ez nyilvánvalóan magasabb, mint az év eleji 3 százalékos nyugdíjemelés volt, vagyis az idősek kompenzációra válnak jogosulttá - amint arra az elmúlt időben rendszeresen felhívtuk a figyelmet.

A sajtóban már lázasan számolgatnak az elemzők, hogy mekkora összegre számíthatnak az érintettek, ám idén az a helyzet állhat elő, hogy a korrigált összeget is korrigálni kell. Arról van szó hogy a törvény szerint a január és augusztus közötti nyugdíjas inflációs adatból kiindulva kell meghatározni adott évben a kompenzáció összegét, tehát azt a különbözetet amivel az év eleji emeléshez képest az infláció rontotta az idősek vásárlóerejét. Ez jelen állás szerint 0,9 százalékos tétel, ám mint jeleztük, egyelőre csak a héthavi adat áll rendelkezésre, a hivatalos statisztika a nyolcadik hónap figyelembe vételével lesz teljes.

Valamivel jobb a helyzet most a boltokbanValamivel jobb a helyzet most a boltokban

Csakhogy az évnek ebben a szakában éppen lefelé szálló ágon van az áremelkedés egy évre visszatekintő üteme. Mint a szakértők rámutattak, ennek alapvetően a bázishatás az oka - vagyis az, hogy az előző évben épp ekkoriban ugrottak meg az árak, magasra emelve a bázist, amihez képest a mostani adatokat meg lehet állapítani.

Lefelé, aztán felfelé megint

Így történhetett meg, hogy a korábbi hónapokban tapasztalt, 5 százalékot meghaladó havi infláció után júliusra 4,6 százalékot mért a KSH, s a kifejezetten a nyugdíjasok fogyasztására optimalizált kosár esetében is tetten érhető ez a hatás: a júniusi 4,6 százalék után júliusban 4,2 százalékot regisztrált a statisztikai hivatal.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.