2p

A legfontosabb gázvezték sérült meg, halottak is vannak. 

Robbanás történt egy gázvezetékben Közép-Oroszországban, amely jelenleg az orosz gáz Európába jutásának fő útvonala. A Reuters a TASSZ hírügynökségre hivatkozva most arról számol be, hogy hárman meghaltak az incidensben - írja a The Guardian.

A TASSZ szerint a helyi tisztviselők azt írták a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az Urengoj-Pomary-Uzhhorod vezetékszakaszon áthaladó gáz áramlását helyi idő szerint 13:50-kor megszakították. A helyi segélyszolgálatokra hivatkozva azt közölte, hogy három ember meghalt, egy pedig megsérült.

Fotónk illusztráció: Depositphotos
Fotónk illusztráció: Depositphotos

A csuvasiai regionális vészhelyzeti minisztérium szerint a vezeték a tervezett karbantartási munkálatok során robbant fel Kalinino falu közelében, mintegy 90 mérföldre (150 kilométerre) nyugatra a Volga városától, Kazanytól. Azt írták, hogy a keletkezett gázfáklyát eloltották.

Az 1980-as években épült vezeték a Szudzsa mérőponton keresztül érkezik Ukrajnába, és valóban az orosz gáz Európába irányába tartó fő útvonala.

Az állami tulajdonban lévő Gazprom gáztermelő székhelye és helyi kirendeltsége nem reagált azonnal a Reuters információjára. A Gazprom korábban kedden közölte, hogy a következő 24 órában 43 millió köbméter gázt szivattyúz Európába Ukrajnán keresztül Szudzsán keresztül; az elmúlt napoknak megfelelően. 

 Az MTI szerint a londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!