<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

De Müller Cecília szerint így is mindenképpen elkezdődik a harmadik oltási kör, vagyis a legidősebbek, akik regisztráltak, így is meg fogják kapni a héten az első oltásukat.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Gál Kristóf rendőrségi szóvivő kezdte, aki elsőként a vendéglátósok vasárnapi demonstrációjára tért ki. A Hősök terén összegyűlt, kilátástalan helyzetük miatt tüntető vendéglősöket a rendőrök igazoltatták, figyelmeztették, mondta Gál, majd azzal folytatta, hogy a megmozdulás szervezőivel szemben viszont szigorúbban jártak el a kollégái, ellenük eljárást indítottak. Maszkviselési szabályok megsértése miatt is intézkedtek a rendőrök a demonstráción, két főt megbírságoltak, négyet pedig feljelentettek.

Az elmúlt 72 órában összesen 607 intézkedés volt pandémiás szabálysértési ügyben, folytatta Gál. 523 esetben közterületi maszkviselési szabályokat sértettek meg, 20 esetben tömegközlekedési eszközökön, megállókban történt ilyen, 64 esetben pedig zárt helyeken. A kijárási tilalmat 1532 esetben szegték meg, ebből egy fő a kutyasétáltatási szabályok ellen vétett. Jelenleg 13 810 hatósági házi karantén van érvényben az országban, tegnap 8105 ellenőrzést folytattak le a rendőrök.

Át kell szabni az oltási tervet

Müller Cecília a reggel ismertetett, napi koronavírus-adatok elismétlése után - 1124 új, azonosított fertőzött, 54 új áldozat, 91 872 aktív fertőzött, 273 kórházi ápolt lélegeztetőgépen - elmondta, hogy "óriási erőket mozgatunk meg" az oltási sorozat folytatásáért.

Az eddigiekről azt mondta, az egészségügyben gyakorlatilag végeztek a vakcinázással, most már csak azok oltása van hátra, akiknek ez valami miatt eddig elmaradt. Az elmúlt négy napban az idősotthonban, szociáis intézményben lakókat, az otthonok dolgozóit oltották be, ez több mint 72 ezer gondozottat és dolgozót jelent. Minden otthonba nem tudtak eljutni, mert az számos helyen valamilyen oknál fogva nem volt lehetséges: például azok, akik épp most aktív fertőzésben szenvednek, a gyógyulás után kapnak lehetőséget az oltásra.

Müller Cecília a január 29-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / YoutubeMüller Cecília a január 29-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / Youtube

A "harmadik kör" beoltását erre a hétre tervezik, mondta el Müller. A háziorvosok megkapták erről a tájékoztatást, a tervet a beérkező vakcinamennyiség függvényében tudják teljesíteni. Most a háziorvosok praxisában lévő, 89 évnél idősebbek vakcinázása van terítéken. Rendelőnként 10 adag oltóanyagot biztosítottak, de a hivatalos oltóhelyeken további lehetőségek vannak az idősek beoltására.

Át kellett dolgozni az eheti oltási tervet, hiszen 18 ezer Moderna-vakcina érkezésére számítottak, de kevesebb mint 11 ezer érkezett,

hívta fel a figyelmet Müller. Az országos tisztifőorvos azt mondta, "most is ülésezik az oltási munkacsoport," hogy átütemezze a tervet a hétre. De ettől függetlenül mindenképp elkezdődik a harmadik kör, jelezte Müller.

Eddig 1 millió fő beoltására elég orosz vakcina beszerzéséről gondoskodtak, illetve 2,5 millió fő beoltására elég kínai széruméról.

A hétre még 85 410 adag Pfizer vakcinát várunk, ezt visszaigazolta a cég, Müllerék remélik, hogy ez mind meg is érkezik. Emellett még Moderna-szert is várnak, de a bizonytalanság miatt erről részleteket nem osztott meg Müller.

Sajtós kérdések

Mennyire sikerült kiismerni eddig a vírust? Müller: rendkívül nehéz kérdés, ezt még nem tudja kimerítően megválaszolni. Tapasztalatok: valóban, a vírus rendkívül változékony, de hogy még "mi minden arcát fogja mutatni nekünk," azt még a virológusok se tudják. "Sok mindent tudunk, de még nagyon sok ismeret felfedezése hátravan." A Nemzeti Népegészségügyi Központban már korábban felállítottak egy mutálódás-figyelő rendszert, innen tudják, hány brit verzió jutott be az országba. Brazil, dél-afrikai variánst eddig nem találtak itthon, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy biztosan nincs is.

A háziorvos dönt arról, kit hív be oltásra a regisztráltak közül? Müller: igen, ő dönt az olthatóságról. A háziorvosok megkapták a praxisukhoz tartozó regisztráltak listáját, de az ő olthatóságukról még utána dönteniük kell. Aki például épp lázas betegségben szenved vagy más ellenjavallata van az oltásnak (a háziorvos ismeri az adott páciens kórtörténetet), annál a háziorvos helyben eldönti, hogy nem javasolja vagy átmenetileg nem javasolja az oltást.

Sajtóhírek szerint a másidik körre félretett Pfizerrel oltanak az idősotthonokban. Igaz ez? Emiatt kialakulhat hiány? Müller: igen, a második körös Pfizerek egy részének felhasználását engedélyezte az oltási munkacsoport. De csak olyan mértékben, hogy látszik: a beérkező adagokból rögtön pótolni tudják az eloltott második körös adagokat, így a második kört nem veszélyezteti ez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.