<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az idei Nobel-békedíjat elnyerő két újságíró ünnepélyes keretek között és személyesen vette át pénteken a díjat az oslói városházán, elfogadó beszédeikben erősebb védelmet követeltek az újságíró kollégák számára szerte a világon, és hangsúlyozták, hogy az emberiségnek a tekintélyelvű kormányokkal szemben szüksége van a független újságírásra.

A díjat megosztva Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda októberben azért a küzdelemért, amelyet a demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért folytatnak olyan országokban, amelyekben az újságírók állandó veszélyben vannak a fizikai és verbális támadásoktól, zaklatástól.

Igen, mi folyton morgunk és harapunk, éles a fogunk, és erősen szorítunk, de nélkülözhetetlen kellékei vagyunk a haladásnak, mi vagyunk a zsarnokság ellenszere - jelentette ki Muratov általában az újságírókra utalva. De beszélt arról is, hogy nagy most a háborús veszély Oroszország és Ukrajna között. Néhány őrült geopolitikus fejében már egyáltalán nem lehetetlen egy orosz-ukrán háború. Én viszont tudom, hogy a háborúk elesett katonák azonosításával és fogolycserével szoktak végződni - mondta.

Nobel-díjNobel-díj

Maria Ressa zord képet festett a médiaiparról. A hírverseny kora már a múlté, de nekünk segítenünk kell abban, hogy a független újságírás fennmaradjon, egyrészt az újságírók védelmének erősítésével, másrészt az újságírókat sanyargató államokkal szembeni kiállással - jelentette ki. Ressa ostorozta a nagy amerikai technológiai cégeket is, amiért szerinte kapzsiságból szabadon hagyják folyni a sárdobálást a közösségi médiában.

A Nobel-békedíj 10 millió svéd korona (355 millió forint) pénzbeli jutalommal és egy aranyéremmel jár, amelyet mindig december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át Oslóban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.