2p

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene.

2024 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2 százalékkal nagyobb volt a decemberinél.

Az építőipar kiugró teljesítményt nyújtott januárban.
Az építőipar kiugró teljesítményt nyújtott januárban.
Fotó: KSH

 

2024 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 20,5, az egyéb építményeké 11,6%-kal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 12,0%-kal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3%-kal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 21,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5%-kal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 19,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  •  Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,9%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

2023-ban:

  • Tavaly az év egészében az építőipari termelés volumene 5,0, ezen belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest.
  • 2023 decemberében az építőipari termelés volumene 4,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!