<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Emiatt március 2-ától nem emel díjat, sőt a jegybank által elvárt kedvezményes árú csomagokat is, ha nem is az induláskor, de azt követően nem sokkal tervezi bevezetni – hangzott el a pénzintézet mai háttérbeszélgetésén. További újdonságok, a fizetési kérelem és a QR-kódos átutalás lehetővé tétele is a csőben van.

Március 2-án 5 másodpercen belül kell célba érniük a legfeljebb 10 millió forint értékben egyik bankból a másikba indított átutalásoknak, nemcsak munkanapokon, hanem hétvégén is. Jelenleg az átutalásoknak bankon kívül csak 4 óra alatt és munkanapokon kell teljesülniük. Az azonnali átutalás csak a Magyarországon meglévő forintszámlákra való utalásra vonatkozóan, de akár devizaszámlára is lehet pénzt küldeni, ebben az esetben egy konverzió után landol a pénz a számlán – hangzott el az Erste Bank mai háttérbeszélgetésén.

A 10 millió forintos azonnali átutalási határ egyébként jóval magasabb, mint a 10 ezer eurós eurós átlag, s azt is figyelembe kell venni, hogy a tranzakciók 90 százaléka Magyarországon 50 ezer forint.

Újdonság, hogy az átutalást kezdeményező is megkapja az értesítést arról, hogy átment a pénz. Valamint az is, hogy mindenkinek kell adnia másodlagos azonosítót, a magánszemélyeknek email-címet, adóazonosítót és telefonszámot, cégeknek adószámot. Ez azonban nem kötelező, csak lehetőség. Egy bankszámlaszám regisztrálható az email-címhez, egy az adóazonosítóhoz, egy a telefonszámhoz. Ezt a netbankon keresztül lehet intézni, nem kell személyesen befáradni a bankfiókba. Évente egyszer ellenőrzik a bankok az azonosítót kért ügyfeleknél, hogy kívánják-e továbbra is használni másodlagos azonosítót.

Az új rendszerben lehetővé válik, hogy valaki fizetési kérelmet indítson a partnerének, ám utóbbinak kell eldöntenie, hogy elfogadja-e azt, s elindítja-e az utalást. Ez a fizetési kérelem 30 napig érvényes, s jellemző esetben egy közműszolgáltató használhatja a díjai befizetésére, a csoportos beszedési megbízás alternatívájaként. De arra is alkalmas lehet, hogy egy magánszemély egy másikat kérjen ily módon fizetésre.

A fizetési kérelem bevezetése nem kötelező, s a bankok ezzel kapcsolatos felkészültsége jelentősen eltér, emiatt egyáltalán nem biztos, hogy azzal március 2-án elindulnak. Az Erste ezt tervezi, de hogy mikortól, annak pontos dátumát az illetékesek még nem tudják megmondani.

Még a távolabbi jövő zenéje lehet annak a március 2-ától szintén megnyíló újdonság bevezetése, hogy egy QR (azaz két dimenziós) kód beolvasásával lehessen majd utalást indítani. Például abban az esetben, ha valaki egy kisebb üzletben, mondjuk egy éjjel-nappaliban vásárol, ahol nincs bankkártya-leolvasó, az ügyfélnél pedig nincs pénz. A QR-kódot a saját mobilbankban lehet igényelni. Az Erste minél előbb szeretné ezt a lehetőséget nyújtani.

Dolgozik az Erste a Magyar Nemzeti Bank által előírt kedvezményes árú csomagon is, ezt – mint fogalmaztak – közel az azonnali fizetés indításához próbálják biztosítani. Az év második felében tervezik bevezetni az új, kifejezetten a digitális használatra alkalmas, az Erste-csoportban már létező platformot (George) használnák.  

A bankoknak sokkal jobban kell ellenőrizniük az utalásokat, erősítettek a csalást megelőző rendszerét, az afr tudatosságot is követel az ügyfeleket.

Arra fel kell készülniük az ügyfeleknek, hogy március 2-a után egy évben 24 órája lesz a bankoknak a netbankjuk karbantartására, szemben a mostani több nappal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.