<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Európai Parlament jelentős többséggel fogadta el azt az állásfoglalást csütörtökön, amely sürgeti az Európai Bizottságot, hogy léptesse életbe a jogállamisági mechanizmus rendelkezéseit Lengyelország és Magyarország ellen.

Az Európai Bizottságnak az érintett tagállamok írásbeli értesítésével azonnal el kell kezdenie a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer alkalmazását. - mondta ki állásfoglalásában az Európai Parlament csütörtökön.

A képviselők a csütörtökön 478 szavazattal, 155 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban üdvözölték az Európai Bíróság nemrég meghozott ítéletét, amely elutasította a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket. A Parlament szintén üdvözölte a Bíróság azon következtetését, hogy a rendelet összhangban áll az uniós joggal és az Unió tagállami jogállamisággal kapcsolatos hatásköreivel.

A Parlament hangsúlyozza, hogy „legfőbb ideje”, hogy a Bizottság teljesítse a Szerződések őreként rá háruló feladatokat, és azonnal reagáljon a jogállamiság elveinek egyes tagállamokban zajló súlyos megsértésére, amely komoly veszélyt jelent az Unió pénzügyi érdekeire.

A képviselők szerint az oligarchikus struktúrákkal szembeni tétlenség az egész Európai Uniót gyengíti. Biztosítani kell, hogy az adófizetők pénze soha ne kerülhessen az Unió közös értékeit veszélyeztetők zsebébe, hangsúlyozzák.

A képviselők kiemelik, hogy a 2022. február 16-i bírósági ítéletre adott bizottsági válasz „nem megfelelő”, és a Bizottság köteles az uniós jogszabályokat a tagállamok választási menetrendjétől függetlenül végrehajtani.

Fotó: európai ParlamentFotó: európai Parlament

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy 2021 októberében a Parlament keresetet indított a Bíróság előtt a Bizottság ellen annak „időhúzási kísérlete” miatt és azért, mert nem alkalmazta a rendeletet és ezzel mulasztást követett el. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszert mind az uniós költségvetésre, mind a Next Generation EU-ra alkalmazni kellene.

A magyar kormány nem aggódik

 

A feltételességi mechanizmus célja az uniós források védelme abban az esetben, amikor a kormányok a jogállamiságot megsértve használnak fel uniós pénzeket. Az erről szóló rendelet 2021. január elsején lépett életbe, de azt a Bizottság még nem alkalmazta.

2021. március 11-én Lengyelország és Magyarország az Európai Bíróságon támadta meg a rendeletet, annak megsemmisítését kérve. Az Európai Bíróság 2022. február 16-án elutasította a keresetet és fenntartotta a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet jogszerűségét.

A magyar kormány az EU Bírósága által hozott ítéletet úgy értékelte: annak indokolása kedvező, ha az ítéletet betartja a Bizottság, akkor nincs mitől félni. Gulyás Gergely szerint igazából még nehezebb is lett felfüggeszteni az operatív programokat, mint eddig volt:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.