3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Európai Parlament jelentős többséggel fogadta el azt az állásfoglalást csütörtökön, amely sürgeti az Európai Bizottságot, hogy léptesse életbe a jogállamisági mechanizmus rendelkezéseit Lengyelország és Magyarország ellen.

Az Európai Bizottságnak az érintett tagállamok írásbeli értesítésével azonnal el kell kezdenie a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer alkalmazását. - mondta ki állásfoglalásában az Európai Parlament csütörtökön.

A képviselők a csütörtökön 478 szavazattal, 155 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban üdvözölték az Európai Bíróság nemrég meghozott ítéletét, amely elutasította a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket. A Parlament szintén üdvözölte a Bíróság azon következtetését, hogy a rendelet összhangban áll az uniós joggal és az Unió tagállami jogállamisággal kapcsolatos hatásköreivel.

A Parlament hangsúlyozza, hogy „legfőbb ideje”, hogy a Bizottság teljesítse a Szerződések őreként rá háruló feladatokat, és azonnal reagáljon a jogállamiság elveinek egyes tagállamokban zajló súlyos megsértésére, amely komoly veszélyt jelent az Unió pénzügyi érdekeire.

A képviselők szerint az oligarchikus struktúrákkal szembeni tétlenség az egész Európai Uniót gyengíti. Biztosítani kell, hogy az adófizetők pénze soha ne kerülhessen az Unió közös értékeit veszélyeztetők zsebébe, hangsúlyozzák.

A képviselők kiemelik, hogy a 2022. február 16-i bírósági ítéletre adott bizottsági válasz „nem megfelelő”, és a Bizottság köteles az uniós jogszabályokat a tagállamok választási menetrendjétől függetlenül végrehajtani.

Fotó: európai Parlament
Fotó: európai Parlament

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy 2021 októberében a Parlament keresetet indított a Bíróság előtt a Bizottság ellen annak „időhúzási kísérlete” miatt és azért, mert nem alkalmazta a rendeletet és ezzel mulasztást követett el. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszert mind az uniós költségvetésre, mind a Next Generation EU-ra alkalmazni kellene.

A magyar kormány nem aggódik

 

A feltételességi mechanizmus célja az uniós források védelme abban az esetben, amikor a kormányok a jogállamiságot megsértve használnak fel uniós pénzeket. Az erről szóló rendelet 2021. január elsején lépett életbe, de azt a Bizottság még nem alkalmazta.

2021. március 11-én Lengyelország és Magyarország az Európai Bíróságon támadta meg a rendeletet, annak megsemmisítését kérve. Az Európai Bíróság 2022. február 16-án elutasította a keresetet és fenntartotta a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet jogszerűségét.

A magyar kormány az EU Bírósága által hozott ítéletet úgy értékelte: annak indokolása kedvező, ha az ítéletet betartja a Bizottság, akkor nincs mitől félni. Gulyás Gergely szerint igazából még nehezebb is lett felfüggeszteni az operatív programokat, mint eddig volt:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!