8p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az uniós pénzek jövőjéről tárgyaltak Budapesten a Visegrádi Négyek, a következő uniós költségvetési ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodások 1-2 hónapon belül megszülethetnek. A jogállamisági kérdések is szóba kerültek az ülésen - az EU Bírósága által szerdán hozott ítélet ellenére a magyar és a lengyel fél is úgy látja, az indokolás kedvező, ha az ítéletet betartja a Bizottság, akkor nincs mitől félni. Gulyás Gergely szerint igazából még nehezebb is lett felfüggeszteni az operatív programokat, mint eddig volt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten fogadta a Visegrádi Csoport (V4) európai uniós fejlesztésekért felelős tárcavezetőit. A tanácskozáson részt vett Veronika Remišová, Szlovákia miniszterelnök-helyettese, beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter; Grzegorz Puda, Lengyelország fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős minisztere és Daniela Grabmüllerova, Csehország regionális fejlesztésekért felelős miniszterhelyettese.

Grzegorz Puda lengyel fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Veronika Remisová szlovák beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Daniela Grabmüllerová cseh regionális fejlesztésekért felelős miniszterhelyettes a visegrádi országok (V4) európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. február 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Grzegorz Puda lengyel fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Veronika Remisová szlovák beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Daniela Grabmüllerová cseh regionális fejlesztésekért felelős miniszterhelyettes a visegrádi országok (V4) európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. február 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt

1-2 hónapon belül megszülethet a partnerségi megállapodás

A megbeszélés és az azt követő sajtótájékoztató témája az Európai Unió kohéziós politikájának jövője volt. Gulyás Gergely nyilatkozatában azt mondta: a résztvevő országok fontosnak tartják az EU-n belül a V4-es kooperációt, több fontos fontos kérdésben a közös álláspont segítségével sok mindent el lehetett érni. Azt is kiemelte:

mind a négy ország elkötelezett tagja az EU-nak, mindannyian úgy gondolják, hogy az intézményesített európai együttműködésnek nincsen alternatívája.

Az alapszerződésben is szereplő fontos cél a kohézió, az eltérő fejlettségű térségek közötti különbség csökkentése; a hétéves költségvetés kapcsán az Európai Bizottsággal  "intenzív szakaszban" vannak a tárgyalások, ezért fontos az egyeztetés, a jó gyakorlatok megosztása, ezt szolgálta a mai V4-es tárgyalás.

A visegrádi országok a partnerségi megállapodás aláírásában jól állnak, az új hétéves uniós költségvetési időszak operatív programjaival kapcsolatos technikai egyeztetések korrekten haladnak a Bizottsággal. Gulyás Gergely szerint, ha ezekbe az egyeztetésekbe a politika nem szól bele, akkor jó esélyünk van arra, hogy egy-két hónapon belül a hétéves költségvetési időszakról szóló partnerségi megállapodás létrejöjjön.

(Az Európai Bizottság a költségvetési ciklus elején minden tagállammal köt egy partnerségi megállapodást. A partnerségi megállapodás meghatározza az érintett tagállam által választott stratégiai és beruházási prioritásokat, és felsorolja azokat a nemzeti és regionális operatív programokat, amelyeket a tagállamnak szándékában áll végrehajtani - a szerk.)

Beszélt a Helyreállítási Alapról is, amely egy egyszeri intézkedés a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Az alap mögött álló közös hitelfelvételhez minden tagállam hozzájárult, ám Lengyelország és Magyarország továbbra is bizalmatlan a Bizottsággal szemben, politikai okokat sejtenek annak hátterében, hogy nem született még megállapodás a két országgal (miközben 22 másik tagállammal igen - lásd összefoglalónkat alább).

Minden résztvevőnek tetszik, amit a V4 elért

Veronika Remisová Szlovákia miniszterelnök-helyettese, beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter arról beszélt: a kohéziós politika fontos pillére az Európai Uniónak, azt folytatni kell. Szerinte a visegrádi országok más-más kihívásokkal küzdenek, Szlovákia leginkább a bürokráciával - ennek leépítésével szeretnék hatékonyabbá tenni az uniós források felhasználását. A Helyreállítási Alap forrásait pedig főleg a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére fordítják.

Daniela Grabmüllerova regionális fejlesztésért felelős cseh miniszterhelyettes szerint inspiráló a visegrádi országok együttműködése az Európai Unióval kapcsolatos bonyolult ügyek kezelésében. 2022 júliusától Csehország lesz az EU Tanácsának soros elnöke, szeretnék ezt arra is felhasználni, hogy a kohéziós politika továbbfejlesztését katalizálják. Ez egyébként Csehország számára valóban fontos téma – ahogy a tájékoztatón elhangzott, a kohéziós alapok az ország közösségi beruházásai összegének 40 százalékát adják.

Grzegorz Puda, Lengyelország fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős minisztere azt mondta: kevés olyan ország van, ahol 1-2 éven alatt is olyan nagy fejlődést hoznak az uniós támogatások, mint Magyarországon - példaáértékűnek nevezte Magyarország fejlődését, ahol nem csak a pénz kiadása, hanem a beruházások is nagyon jól haladnak. Kiemelte: az EU-s források lehívásában Lengyelország alig marad el Magyarország mögött, de Csehország és Szlovákia is az elsők között van.

A jogállamisági kérdések is előjöttek a V4-ek tanácskozásán

Mivel az uniós források voltak a tanácskozás és a tájékoztató fő témája, nem lehetett megkerülni a jogállamisági eljárás kérdését sem, ami Lengyelországgal és Magyarországgal szemben is megindulhat a közeljövőben.

A magyar kormány az úgynevezett gyermekvédelmi törvény elfogadását tette felelőssé azért, hogy az Európai Unió Bírósága szerdán jóváhagyta a jogállamisági mechanizmust. Az eljárás lehetővé teszi uniós pénzek megvonását bizonyos jogállamisági kritériumok sérülése esetén. Ugyanúgy a gyermekvédelmi törvény miatt késik a kormány szerint a Helyreállítási Alap ügyében a megállapodás Brüsszel és a magyar kormány között – ez egyébként még Lengyelországgal sem született meg. Az Európai Bizottság a magyar tervet a korrupció elleni intézkedések hiányosságai miatt nem hagyta eddig jóvá hivatalosan, Lengyelország esetében pedig az igazságszolgáltatás függetlenségét súlyosan sértő reform miatt nincs megállapodás.

A szerdai kormányinfón a Privátbankár.hu kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: formálisan ugyan vannak tárgyalások a Helyreállítási Alapról Brüsszel és Budapest között, de az áprilisi választásokig már nem számít megállapodásra és ezáltal a pénzcsap megnyitására.       

A probléma (amely Magyarország esetében mintegy 2500 milliárd forint visszatartását jelenti) csak két V4-es tagállamot érint - Szlovákia nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervét az elsők között, tavaly szeptemberben hagyták jóvá az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek, Csehországét pedig szeptember elején. 22 tagállammal van már meg a megállapodás, az alábbi infografikán az igényelt összegek is olvashatóak:

A sajtótájékozatón a szlovák hírügynökség képviselője kérdezett rá elsőként a szerdai bírósági ítéletre – Veronika Remišová megerősítette, hogy a mai ülésen tárgyaltak erről a témáról is, ez azonban olyan ügy, amely két tagországra vonatkozik, Szlovákiának nincsenek ilyen problémái – ezzel együtt az összefogás a visegrádi országok között folytatódik. Tartsuk be a jogállamisági kereteket az EU országaiban, ez mindannyiunkra vonatkozik – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely megerősítette a kormány eddig is hangoztatott álláspontját az ügyben: azt mondta, nem lepte meg a kormányt, hogy a bíróság elutasította Magyarország és Lengyelország keresetét, mindazonáltal úgy vélekedett: az ítélet indokolása valamennyi ország számára kedvező. A Bíróság ugyanis egyértelműen rögzítette, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében olyan eljárást kell lefolytatni, ahol jogi tényeket, egyes nemzetek sajátosságait kell figyelembe venni, és kizárólag a uniós pénzügyi érdekek sérelme esetén indítható el maga az eljárás. Ha ezt a Bizottság betartja, akkor sem Magyarországnak, sem Lengyelországnak nem kell tartania az eljárásoktól. Megismételte azt is, hogy szerinte csak akkor jelent valós veszélyt egy jogállamisági eljárás, ha nem a jelenleg kormányon lévők maradnak hatalmon az áprilisi választások után.

Gulyás Gergely később arról is beszélt: a Bizottságnak eddig is megvoltak az eszközei arra, hogy egyes operatív programokat felfüggesszen, csak nem éltek vele. Szerinte mostantól ez nehezebb lesz: eddig ugyanis nem kellett jogállamisági összefüggés, mostantól viszont erre is lesz szükség az operatív programok felfüggesztéséhez.

Grzegorz Puda lengyel miniszter is hasonlóan nyilatkozott: Lengyelország sem lepődött meg a döntésen, és szintén azt emelte ki az ítélet indokolásából, hogy a költségvetést érintő kérdéseket lehet vizsgálni – ha ezt tiszteletben tartják, szerinte sem lesz gond, mivel a technikai egyeztetések szintjén jól lehet együttműködni a Bizottsággal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!