<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A rendvédelmi szervek be fogják tartatni a szabályokat az utcán lézengőkkel szemben.

A korábbinál keményebben fogalmazva kérte a lakosság együttműködését a veszélyhelyzeti intézkedések betartásával az országos tisztifőorvos a mai tájékoztatóján. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok alapján Budapesten koncentrálódik a fertőzöttség. Az igazolt fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, ezért tőlük különösen elvárják, hogy betartsák a korlátozó intézkedéseket: mint fogalmazott, még sokkal fegyelmezettebb magatartást várnak el.

Müller CecíliaMüller Cecília

Sokan rosszul értelmezik az időintervallumra vonatkozó előírásokat, amelyek például az idősek esetében 9 és 12 között teszik lehetővé, hogy csak ők várásolhassanak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ebben az idősávban végig a közterületeken tartózkodhatnak, hanem az ügyeiket amilyen gyorsan csak tudják, intézzék el, és menjenek haza.

A fiatalok is nagy számban csoportosulnak az utcákon, főleg a Normafánál, a Városligetben és a Margitszigeten, illetve a Belvárosban, a Király utcában gyülekeznek, ami az operatív törzs szerint helytelen magatartás. Angyalföldön például egy illegális gyorsulási versenyt kellett megakadályozniuk a rendőröknek. Az operatív törzs bejelentése szerint a rendvédelmi szervek minden eddiginél határozottabban fognak fellépni ilyen esetekben

Ha nem tartják be a szabályokat, például a 1,5 méteres szociális távolságtartásra vonatkozót, akkor Budapesten be fog robbanni a járvány - figyelmeztetett Müller Cecília.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok fenntartására, enyhítésére vagy adott esetben a szigorítására. A törzs álláspontja szerint egyébként az eddigi intézkedések meghozták a várt eredményt.

Lapunk az alábbi kérdést tette fel:

Előre tekintve, lehet-e arra számítani, hogy a járványhelyzet járulékos következményeként a munkahelyek tömeges elvesztésétől, a mindennapi megélhetés bizonytalanná válásától, lletve a megbetegedéstől való félelem okozta stressz nagy számban növeli a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések számát Magyarországon a következő években?

Müller Cecília válaszában az otthon végzett torna fontosságára hívta fel a figyelmet. Megerősítette, hogy a mostani helyzetre visszavezethető stressz hatással van a krónikus megbetegedések kialakulására, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy rendszeres mozgással próbálják levezetni a feszültséget az emberek. Missziós tevékenységnek nevezte az otthon lévőket mozgásra bátorító torna-videók közzétételét. Arra ugyanakkor nem tért ki a válasza, hogy az egészségügynek mekkora erőpróbát jelenthetnek a most vélhetően nagy számban kialakuló krónikus megbetegedések az előttünk álló években, miközben eleve magas Magyarországon az ilyen betegséggel szenvedők száma.

Jó tanácsokkal szolgált ellenben a húsvéti bevásárlásokkal kapcsolatban. Kérte a bevásárlás higiénés szabályainak betartását. Mint mondta, előbb szemrevételezéssel válasszuk ki a terméket a polcról, és ha külső szennyeződést látunk rajta, akkor hagyjuk a polcon, és szóljunk a boltosnak, hogy intézkedjen. Továbbá ne tapogassuk végig a nem csomagolt árukat, hanem használjuk az erre a célra szolgáló csipeszeket, kanalakat (amelyeket a boltosoknak gyakran kell fertőteníteniük). Kesztyűt nem kell használni, de a kosár fogantyújának megérintése után, végezve a vásárlással használjuk a kézfertőtlenítő termékeket.

Az egészségügyi dolgozók fertőzöttsége változó világszerte, de elmondható, hogy általában a fertőzöttek 10 százaléka kerül ki közülük - válaszolta egy kérdésre. A spanyoloknál több mint 12 ezres a számuk, Olaszországban 7 ezer, de például Lombardiában 20 százalék feletti az arányuk.

Elhangzott továbbá, hogy tegnap 7 repülő érkezett egyéni védőeszközökkel, köztük 4 millió sebészeti szájmaszkkal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Szóba került a BCG-oltás, amiről lapunk írt korábban. Az országos tisztifőorvos szerint még tudományos igazolásra vár, hogy a tbc elleni szer hatékony lehet a koronavírussal szemben. Mint mondta, nagyon örülnének, ha ez beigazolódna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.