2020. április 4. 11:25
mfor.hu

Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mára 678 fertőzöttet regisztráltak, 32 az eddig elhunytak száma (6 fővel több, mint tegnap), és 19424 mintavétel történt a mai napig. Egy hónappal ezelőtt történt az első fertőzések regisztrálása hazánkban, két iráni diákkal kezdődött a járvány.

Úgy vélik, világviszonylatban a magyarországi korlátozó intézkedéseket megfelelő időben hozták meg.  A lakosság közreműködése miatt is sikerült a járványgörbét ellaposítani, mondta Müller, és hozzátette, hogy mértékletesen növekszik a betegek száma, ami azért jó, mert így nem nehezedik hirtelen extra teher az egészségügyre.

„Úgy érezzük, kontroll alatt tudjuk tartani a hazai járványt” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A tavaszi, szép időben, szabad levegőn is tartsuk meg a szükséges távolságot embertársainktól, hangsúlyozta ki újra. A zárt közösségekben, mint például az idősek otthonában fokozott figyelem és fegyelem szükséges. Számos intézményben kihelyeztek fertőtlenítő-adagolókat, és továbbra is fontos a látogatási és a kijárási tilalom, valamint a felvételi zárlat. Ha ide bekerül a vírus, sokkal nagyobb kihívás megküzdeni vele, mint az egyedi megbetegedéseknél. Az üzemeltetőknek óriási a felelősségük ezekben az intézményekben, nekik kell ügyelniük arra, hogy a meghozott korlátozásokat betartsák. Ellenőrizni is fogjuk őket, mondta a tisztifőorvos, aki jelentési kötelezettséget is előírt a számukra.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója 2020. április negyedikén. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala) Az operatív törzs sajtótájékoztatója 2020. április negyedikén. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala)

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a határhelyzetről szólva elmondta, hogy a Románia felé van torlódás egy új román intézkedésnek köszönhetően. Nem engedik folyamatosan a személy- és teherforgalmat, 30-40 autót várnak be mindig.

Ma hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre, folyamatos a kirakodás és a raktárakba szállítás, és ma délután a világ legnagyobb teherszállítója hoz a védekezéshez szükséges eszközöket Kínából. A humánerőforrás-lehetőségeket is áttekintették, folyik az egészségügyi intézmények ellátása védőeszközökkel, tegnap például több, mint 50 kórházba juttattak el szállítmányt, és a rendőrség is kapott belőle, közölte Lakatos.

Újságírók kérdésére válaszolva megtudtuk, hogy az egyik fővárosi idősek otthonában megjelent fertőzöttség miatt többen is pozitívvá váltak, a kerületi tisztifőorvos ezért határozatokat hozott a járvány fékezése érdekében, például szobakarantént rendeltek el, és folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás. Az intézmény orvosa is folyamatosan figyeli a lakókat.

Elhangzott még:

  • A ma érkezett védőfelszerelések az NNK raktáraiba kerülnek, és figyelik a kórházak egyhetes készletének fenntartását. A felszereléseket a kórházaknak, rendfenntartó szerveknek szállítják először, majd az operatív törzs által meghatározott sorrendben juttatják el még oda, ahová kell.
  • 317 ember ellen feljelentést tettek szabálysértés miatt, 224 embert helyszíni bírsággal sújtottak a kijárási korlátozás megsértése miatt.
  • A cukorbetegek inzulin-ellátása folyamatos és biztonságos.
  • Egyre több magánkórház végez koronavírus-teszteket, melyek nem mindegyike biztonságos.
  • Ahol nincs elég egészségügyi személyzet, oda kirendelhet az országos tisztifőorvos, ennek érdekében folyamatos online átképzések folynak.
  • Horgászni lehet, de az előírt, ismert feltételek mellett.
  • Szülések: kijelöltek külön szülészeti intézményeket, arra az esetre, ha fertőzött kismama szülne.
  • "Lefoglaltak hoteleket" - erre lehetősége van az operatív törzsnek, hogy szálláshelyet biztosíthassanak az egészségügyi személyzetnek. Erre a célra kollégiumokat is igénybe fognak venni.
  • Az uzsoki kórház nővérének története, aki fertőzötten járt be dolgozni - sajnálatos, hogy ez bekövetkezett, fokozottan figyeljenek az egészségügyi dolgozók a saját egészségükre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.