2020. április 1. 12:42

A magyar népbetegségek növelik a súlyos megbetegedés kockázatát, de lehet, hogy az 1953 óta adott kötelező oltás segíthet a koronavírus elleni harcban.

Szokás szerint ma is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília biztatónak nevezte, hogy a regisztrált fertőzöttek száma nem emelkedik ugrásszerűen, szemben néhány környező országgal. Jelenleg 525 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván (hozzátesszük, hogy a látencia miatt ennek akár a tízszerese is lehet a fertőzöttek száma).

Müller Cecília Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos a hatósági intézkedésekkel magyarázta, hogy sikerült elkerülni az esetszám ugrásszerű növekedését. Mostanában egy olyan teória is kezd azonban elterjedni, hogy a BCG-oltás - amelyet eredendően a tbc ellen használnak - védettséget adhat a betegség kialakulásával szemben.

Rákérdeztünk erre az országos tisztifőorvosnál, aki szerint a koronavírus próbára teszi a kutatókat: számos kísérlet folyik, így a BCG-vel is ez történik. Mint mondta, van egy természetes immunitása az emberi szervezetnek, erre alapozva a BCG-oltás fokozza ezt a képességet, megerősítve az innumiológiai védekezést. Szavaiból kiderült, hogy olyan vizsgálati eredmény jelenleg nem áll rendelkezésre, amely igazolná a BCG hatékonyságát a koronavírusos megbetegedéssel szemben.

De ha ez igaz, akkor a magyar lakosság jó helyzetben van, mert 1953 óta mindenki kötelezően megkapja a BCG-oltását - közölte kérdésünkre.

Az operatív törzs tegnap óta közzéteszi a koronavírusban elhunytak adatai közül a korra, nemre, alapbetegségre vonatkozókat. Nem függetlenül a nyomástól, amelyet a közvélemény helyezett a testületre. Az adatok tartalmát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsértőnek tartja - reagált még tegnap a szervezet. Az erre vonatkozó kérdésre Müller Cecília közölte, hogy a személyiségi jogi előírásokat tiszteletben tartva tették közzé az adatokat.

A listából kiderül, hogy az elhunytak többnyire olyan alapbetegségekben szenvedtek, amelyek magyar népbetegségnek is tekinthetők (és ez tény, szemben a BCG koronavírussal szembeni hatékonyságával). Ilyen a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedés. Kérdés tehát, hogy - figyelembe véve a magyarok átlagos egészségügyi kondícióját -, nincsenek-e a korábban gondoltnál is nagyobb kockázatnak kitéve az állampolgárok, akik emiatt könnyebben juthatnak súlyos állapotba.

Erre a kérdésünkre azt mondta az országos tisztifőorvos, hogy valóban, sok a krónikus beteg a magyar lakosságon belül, magas például a daganatos megbetegedések aránya, ami növeli a kockázatot. Mint fogalmazott, Magyarországon a krónikus betegek több mint 50 százaléka szenved szív- és érrendszeri megbetegedésben, mintegy 25 százalékuk pedig rosszindulatú daganatos megbetegedésben. Minden krónikus megbetegedésben szenvedő és az életkoránál fogva sérülékeny csoport magasabb kockázatnak van kitéve. Náluk fertőződés esetén a betegség sokkal súlyosabban zajlik le.

Elhangzott továbbá, hogy jelenleg 17 beteg szorul lélegeztetőgépes kezelésre. Ez a szám viszont jelentősen nagyobb, mint az elmúlt napokban közölt 6-7 eset. Az 525 fertőzött további 6 százaléka szorul intenzív ellátásra.

A védőeszköz ellátásról azt tudtuk meg, hogy ma 3 cargo járat érkezik Budapestre egyéni védőfelszereléssel, amelyeket első körben az egészségügyi dolgozók között osztanak ki. A hatósági intézkedésekről pedig azt közölték a tájékoztatón, hogy folyamatosan ellenőrzik a közterületen tartózkodó csoportokat, az idősekre vonatkozó időkorlát betartását a boltokban.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint az állampolgárok jelentős részük együttműködő, de voltak, akikkel szemben intézkedni kellett. Eddig 1128 rendőri intézkedésre került sor, ennek jelentős része - 956 esetben - figyelmeztetés volt, 49 fővel szemben kellett intézkedni, 123 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést kellett tenni.

 

 

 

 

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.