2020. április 4. 13:44

Hamarosan dönteni kell a kijárási korlátozás fenntartásáról vagy megszüntetéséről.

A kormány jövő szerdán hoz döntést az április 11-ig hatályos kijárási korlátozásról, annak meghosszabbításáról vagy felfüggesztéséről. A mai Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergely minisztert, hogy milyen döntés várható, és indokolt lehet-e kijárási tilalom bevezetése a gócpontokban?

Hamarosan döntenek Hamarosan döntenek

A válaszból kiderült, kijárási tilalom bevezetésére vonatkozó előterjesztés nem készült, és Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az eddigi intézkedések alkalmasak voltak arra, hogy lassítsák a járvány terjedését.

Ha jól értelmezzük Orbán Viktor szavait, akkor a miniszterelnök csak a legszükségesebb esetben tartaná fenn a jelenlegi korlátozó intézkedéseket is. A Kossuth rádió péntek reggeli műsorában fogalmazott így a rendkívüli intézkedés fenntartásáról szóló döntésről: "Ha a kényszer rávisz, megtesszük, de érzem, hogy ez természetellenes".

Itt érdemes megemlíteni, hogy a korlátozás hatályának lejárta pont húsvét közepére esik, vagyis a legnagyobb keresztény ünnepet töri ketté, ami különösen fájó lehet a keresztény alapokon nyugvó államban hívő miniszterelnöknek.

Eközben viszont minden szakértő arra készül, hogy a járvány a csoportos megbetegedésekből átvált a tömeges megbetegedések fázisába. Erről beszélt az elmúlt napokban az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóin Müller Cecília országos tisztifőorvos is. Vagyis kettős szorításban van az operatív törzs, illetve a kormány: a korlátozások fenntartása, esetleges szigorítása közegészségügyi érdek lenne, ugyanakkor - és erre a kormányfő is felhívta már a figyelmet a közelmúltban - a kijárási tilalom általános bevezetése teljesen leblokkolná az ország gazdaságát, mérhetetlen pénzügyi károkat okozva. Ezért általános tilalomra valószínűleg csak a legvégső esetben kerülne sor.

Részleges, a gócpontokra vonatkozó szigorítást ugyanakkor már nem zárnak ki a szakemberek, de az eddigi nyilatkozatok alapján erre egyelőre nincs szükség, ilyenre nem tettek javaslatot eddig a járványügyi szakemberek. Gulyás Gergely mai szavai is arra utalnak, hogy a kormány szerint az eddigi intézkedések elegendőek a járvány terjedésének lassítására.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.