2p

A többiek megoldották, ahogy tudták, vagy a magyar lakosság saját erőből gondoskodik róluk.

Büszkén jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját.

Az MTI hírében az is szerepel viszont, hogy a kormány adatai szerint február 24. óta közel 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra. A kormányszóvivő ezután azt is megemlítette, hogy "közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel". Akárhogy is számoljuk, ez alig több mint a százada tehát a Magyarországra érkezetteknek. Jól mutatja ez a szám azt is, hogy hiába a kormány hangzatos szavai arról, hogy az Ukrajnából érkező menekültek mások, mint az Európán kívülről érkező "migránsok", a teljesen leépített menekültügyi intézményrendszert nem lehet néhány nap alatt újra működőképessé tenni.

Ennek fényében nem biztos, hogy érdemes az állami szerveket támogatni a krízis kezelésében, noha a kormányszóvivő a lakosság figyelmébe ajánlotta a továbbra is élő Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es adományvonalát, valamint számlaszámát, amelyekre eddit több mint 200 millió forint felajánlás érkezett.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pedig megköszönte a lakosság részéről érkező segítséget és felajánlásokat. Mint mondta, nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és mivel várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre.

Ebben minden bizonnyal igaza van az államtitkárnak, de a segíteni kívánó állampolgárok talán jobban teszik, ha személyesen, illetve közvetlenül civil szervezeteket támogatva tesznek valamit a háború elől menekülők érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!