TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Másfél hónapja nem tudott dönteni az engedély nélkül létesített kutakra adandó haladékról a parlament.

A parlament idei utolsó ülésnapjain hagyhatják jóvá a képviselők azt a törvényjavaslatot, amelyben egyebek mellett az engedély nélkül fúrt kutak bejelentési kötelezettségének határidejét tolják ki 2020 végéig.

Sokba kerülhet a locsolás Sokba kerülhet a locsolás

Az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat október 19-én ment be a parlament elé, egy időben más javaslatokkal, köztük az őszi adócsomaggal. Csakhogy míg utóbbit már rég elfogadta a parlament (tegnap a Magyar Közlönyben is megjelent a törvény), a belügyi tárgyú javaslat tárgyalási folyamata elakadt. A törvényalkotási bizottságnak kellene folytatnia az eljárást, de november eleje óta nem halad az ügy.

Vagyis nem került még sor a bizottsági jelentések vitájára, a módosítókról sem szavaztak még a képviselők és értelemszerűen a zárószavazásra sem kerülhetett eddig sor.

Az év vége viszont egyre közelebb van, s a javaslatcsomag egyik eleme sok kerttulajdonosnak tartalmaz fontos rendelkezést. Az engedély nélkül létesített kutak esetében a hatályos szabályozás szerint idén év végéig kellene kérelmezni a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást a telek tulajdonosának. Ezt az időpontot a javaslat 2020 december 31-ben állapítaná meg, vagyis az érintettek két év haladékot kapnának, amíg a vízgazdálkodási bírság alól mentesítve tehetnék meg a bejelentést.

Az előterjesztés szerint csak a belügyi tárgyú törvényjavaslat hatályba lépése előtt engedély nélkül létesített vagy az engedélytől eltérő kutaknál élne a haladék. A kutakra vonatkozó rész a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba. Vagyis az ezt követően necces módon létesített kutakra nem vonatkozna az átmeneti idő.

A parlament ülésterve szerint a december 10-ével kezdődő héten kerülhet sor a csomaggal kapcsolatos eljárások lezárására, valamint a zárószavazásra. Azon a héten négy ülésnap lesz, ezek egyben az utolsó napok, amikor idén még döntés születhet egy előterjesztés ügyében. Ha valamilyen véletlen folytán ez elmaradna, akkor csak jövő februárban kerülhet ismét a képviselők elé a javaslat, addig ugyanis téli szünetre mennek a képviselők. Ebben az esetben viszont az idén év végi határidő maradna hatályban, ami sok kellemetlenséget okozna az érintetteknek.

A javaslat benyújtására azért volt szükség, mert az idén korábban benyújtott, majd a parlament által elfogadott törvényt visszadobta Áder János köztársasági elnök.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.