2018. november 24. 05:30

Másfél hónapja nem tudott dönteni az engedély nélkül létesített kutakra adandó haladékról a parlament.

A parlament idei utolsó ülésnapjain hagyhatják jóvá a képviselők azt a törvényjavaslatot, amelyben egyebek mellett az engedély nélkül fúrt kutak bejelentési kötelezettségének határidejét tolják ki 2020 végéig.

Sokba kerülhet a locsolás Sokba kerülhet a locsolás

Az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat október 19-én ment be a parlament elé, egy időben más javaslatokkal, köztük az őszi adócsomaggal. Csakhogy míg utóbbit már rég elfogadta a parlament (tegnap a Magyar Közlönyben is megjelent a törvény), a belügyi tárgyú javaslat tárgyalási folyamata elakadt. A törvényalkotási bizottságnak kellene folytatnia az eljárást, de november eleje óta nem halad az ügy.

Vagyis nem került még sor a bizottsági jelentések vitájára, a módosítókról sem szavaztak még a képviselők és értelemszerűen a zárószavazásra sem kerülhetett eddig sor.

Az év vége viszont egyre közelebb van, s a javaslatcsomag egyik eleme sok kerttulajdonosnak tartalmaz fontos rendelkezést. Az engedély nélkül létesített kutak esetében a hatályos szabályozás szerint idén év végéig kellene kérelmezni a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást a telek tulajdonosának. Ezt az időpontot a javaslat 2020 december 31-ben állapítaná meg, vagyis az érintettek két év haladékot kapnának, amíg a vízgazdálkodási bírság alól mentesítve tehetnék meg a bejelentést.

Az előterjesztés szerint csak a belügyi tárgyú törvényjavaslat hatályba lépése előtt engedély nélkül létesített vagy az engedélytől eltérő kutaknál élne a haladék. A kutakra vonatkozó rész a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba. Vagyis az ezt követően necces módon létesített kutakra nem vonatkozna az átmeneti idő.

A parlament ülésterve szerint a december 10-ével kezdődő héten kerülhet sor a csomaggal kapcsolatos eljárások lezárására, valamint a zárószavazásra. Azon a héten négy ülésnap lesz, ezek egyben az utolsó napok, amikor idén még döntés születhet egy előterjesztés ügyében. Ha valamilyen véletlen folytán ez elmaradna, akkor csak jövő februárban kerülhet ismét a képviselők elé a javaslat, addig ugyanis téli szünetre mennek a képviselők. Ebben az esetben viszont az idén év végi határidő maradna hatályban, ami sok kellemetlenséget okozna az érintetteknek.

A javaslat benyújtására azért volt szükség, mert az idén korábban benyújtott, majd a parlament által elfogadott törvényt visszadobta Áder János köztársasági elnök.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!