2018. november 24. 05:30

Másfél hónapja nem tudott dönteni az engedély nélkül létesített kutakra adandó haladékról a parlament.

A parlament idei utolsó ülésnapjain hagyhatják jóvá a képviselők azt a törvényjavaslatot, amelyben egyebek mellett az engedély nélkül fúrt kutak bejelentési kötelezettségének határidejét tolják ki 2020 végéig.

Sokba kerülhet a locsolás Sokba kerülhet a locsolás

Az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat október 19-én ment be a parlament elé, egy időben más javaslatokkal, köztük az őszi adócsomaggal. Csakhogy míg utóbbit már rég elfogadta a parlament (tegnap a Magyar Közlönyben is megjelent a törvény), a belügyi tárgyú javaslat tárgyalási folyamata elakadt. A törvényalkotási bizottságnak kellene folytatnia az eljárást, de november eleje óta nem halad az ügy.

Vagyis nem került még sor a bizottsági jelentések vitájára, a módosítókról sem szavaztak még a képviselők és értelemszerűen a zárószavazásra sem kerülhetett eddig sor.

Az év vége viszont egyre közelebb van, s a javaslatcsomag egyik eleme sok kerttulajdonosnak tartalmaz fontos rendelkezést. Az engedély nélkül létesített kutak esetében a hatályos szabályozás szerint idén év végéig kellene kérelmezni a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást a telek tulajdonosának. Ezt az időpontot a javaslat 2020 december 31-ben állapítaná meg, vagyis az érintettek két év haladékot kapnának, amíg a vízgazdálkodási bírság alól mentesítve tehetnék meg a bejelentést.

Az előterjesztés szerint csak a belügyi tárgyú törvényjavaslat hatályba lépése előtt engedély nélkül létesített vagy az engedélytől eltérő kutaknál élne a haladék. A kutakra vonatkozó rész a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba. Vagyis az ezt követően necces módon létesített kutakra nem vonatkozna az átmeneti idő.

A parlament ülésterve szerint a december 10-ével kezdődő héten kerülhet sor a csomaggal kapcsolatos eljárások lezárására, valamint a zárószavazásra. Azon a héten négy ülésnap lesz, ezek egyben az utolsó napok, amikor idén még döntés születhet egy előterjesztés ügyében. Ha valamilyen véletlen folytán ez elmaradna, akkor csak jövő februárban kerülhet ismét a képviselők elé a javaslat, addig ugyanis téli szünetre mennek a képviselők. Ebben az esetben viszont az idén év végi határidő maradna hatályban, ami sok kellemetlenséget okozna az érintetteknek.

A javaslat benyújtására azért volt szükség, mert az idén korábban benyújtott, majd a parlament által elfogadott törvényt visszadobta Áder János köztársasági elnök.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.