2018. június 8. 05:33

Szalai Adám cégén kívül mindenki veszteséget termelt.

Egy éve bemutattuk, hogy az általunk kiválasztott válogatott labdarúgók hogyan boldogulnak az üzleti életben. Azt már akkor meg tudtuk állapítani, hogy csak elvétve van közük olyan vállalkozás, amelyik érdemi tevékenységet végez és értékelhető eredménnyel zárja üzleti évét. Azóta sajnos még rosszabb lett a helyzet, mint a pályán. No nem mintha a fehéroroszok elleni döntetlen jobb kilátásokkal kecsegtetne, mint az egy évvel ezelőtti vereség Andorra ellen.

Gera Zoltán (jobbra) az ünneplő csapattársak körében Gera Zoltán (jobbra) az ünneplő csapattársak körében

Juhász Roland például egy készételek gyártásával, rendelések felvételével foglalkozó vállalkozásban, a GourmetBox Kft.-ben próbálta fialtatni a labdarúgásban megkeresett pénzének egy részét. A mérlegek leadásával már az előző évben is gondjuk akadt - tavaly május után is még csak a 2015-ös évről szóló információkat lehetett levadászni a cégbeszámolokból - és ez a helyzet idén sem változott. Jelenleg csak a 2016-os üzleti évük mérlegbeszámolója, illetve eredménykimutatása érhető el az Igazságügyi Minisztérium e-cégbeszámolói adatbázisából.

Abból viszont az derül ki, hogy valamit tudtak faragni a három évvel korábbi, tehát 2015-ös, 23,2 millió forint veszteségükön, és 2016-ban már csak 8,38 milliós mínusszal zártak az adózott eredmény soron. Értékesítésből 13,7 millió forint folyt be nettó árbevételként, de az üzemi eredményük így is az adózott eredménynek megfelelő, -8,3 millió lett.

Ami viszont még kellemetlenebb hír Juhászék számára, hogy a GourmetBox honlapja szerint jelenleg szüneteltetik a szolgáltatásukat.

"A GourmetBox jelenlegi formájában bezárt, jelenleg nem lehet rendelést leadni" - ez a szöveg fogadja a látogatót a nyitóoldalon.

Pedig tavaly még arról tudtunk beszámolni, hogy komoly befektetők láttak fantáziát a cégben. A jelek szerint időbe telik a vállalkozás talpra állítása, de az is lehet, hogy végleg búcsút kell inteniük az ételrendelési piacnak. A problémákat jelzi, hogy az eladósodottsági mutatójuk 917,88 százalékos volt az utolsó lezárt üzleti évükben.

Talán legpengésebb labdarúgónk, a válogatottól már visszavonult Gera Zoltán is más befektetéseivel tud hosszú távon gondoskodni családjáról, nem az általunk megvizsgált, részben a tulajdonában álló cégen keresztül. A nyíregyházi Geremi Trans - mint múltkor megírtuk - 3,5 tonna feletti gépjárművek kölcsönzésével foglalkozik. Két éve 108 ezer forint adózott eredményt értek el, tavaly viszont már 3,5 millió forint veszteségbe fordult a cég. Úgy, hogy a kimutatások szerint árbevételük nem is volt. Természetesen osztalékot nem fizettek, viszont ismét jelezniük kellett, hogy tőkeproblémáik vannak, amelyet három hónapon belül rendezniük kell. Különben társasági formát kell változtatniuk. A Geremi Trans saját tőkéje egyébként 2,9 millióról 3,39 millióra nőtt egy év leforgása alatt.

Priskin Tamás vállalkozása sem fogja megváltani a világot. Az ingatlanpiacon mozgó Pritom-Bau Kft. tavaly 11,1 milliós veszteséggel zárt, az egy évvel korábbi 7,7 milliós mínusz után. Árbevétele ennek a cégnek sem volt (nem tudni, hogy alvó vállalkozásról van szó, vagy ennyire nem megy az üzlet), de legalább a saját tőkéjüket rendezni tudták: -11,1 millióról 4,6 millióra növelték 2017 folyamán. Az adózott "eredményük" természetesen az eredménytartalékba került.

Böde Dániel nem ismer kegyelmet a pályán, sokak kedvence, és ha szerény mértékben, de az üzleti világban is sikert tud felmutatni. No persze nem az a 23 ezer forint lesz az alapja a boldogulásának, amilyen eredménnyel zárta 2017-et cége, a Felkov Bt. A zöldség-gyümölcs kiskereskedelemmel foglalkozó madocsai vállalkozás árbevétele 24 millió forint volt az előző évben (ami kicsit elmarad a korábbi 27,2 milliótól), de az eredményük mégis jobb lett, hiszen a korábbi évben 3,6 milliós veszteséggel zártak. Érdemes megemlíteni, hogy a vállalkozás saját tőkéje évek óta negatív. Osztalékot nem fizetett a cég.

Végül egy pozitív hírrel tudunk szolgálni: Szalai Ádám fémipari vállalkozása a jelek szerint az egyetlen, amelyik piaci alapon meg tudja állni a helyét a versenyben. Az OLS Omega-Laser-Steeltec Kft.-ben egyedüli tulajdonosként feltüntetett csatár jó évet zárt: 513,7 milliós árbevétel mellett 50,4 millió forint adózott eredménye keletkezett a családi vállalkozásának. Legutóbbi cikkünkben kiemeltük, hogy érdemi külpiaci tevékenységet is folytatnak, ezt most is meg tudjuk erősíteni: exportból 322,9 millió forint bevételük származott tavaly. A kiegészítő mellékletből egyébként kiderül, hogy részben Szalai finanszírozza a cég működését, 550 ezer euró hosszú távú kölcsönt nyújtott az OLS-nek.