3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kegyelmi botrány miatt a református püspök még egy fontos alapítványban betöltött kuratóriumi tagságáról kényszerült lemondani. Innen távozott a fideszes EP-képviselő is.

Mostanában Magyar Péter különböző látványos akciói elvitték a fókuszt a kegyelmi botrányról, pedig még mindig újabb és újabb következményei derülnek ki az ügynek.

Például ez:

Tájékoztatjuk, hogy Balog Zoltán 2024. február 21-én a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kuratóriumában betöltött tagságáról lemondott

- válaszolta lapunknak az alapítvány.

Balog Zoltán mát nem kurátor a Terror Házánál sem
Balog Zoltán mát nem kurátor a Terror Házánál sem
Fotó: terrorhaza.hu

Érdekesség, hogy éppen február 21-én írta meg lapunk, hogy nagyon szerencsétlenül alakul a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért alapítvány (KKETTK) kurátorainak sorsa. A kuratóriumban Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője az elnök, de Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett megtalálható Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere és Balog Zoltán, aki február 16-án mondott le a zsinati lelkészi elnökségéről. Korábban elismerte: támogatta, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adjon K. Endrének. Lapunk korábbi kérdésére azt válaszolta az alapítvány, hogy a kuratóriumi tagok tagsági jogviszonyáról az alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága együttesen jogosult dönteni.

Cikkünk megjelenésének napján azonban Balog Zoltán lemondott, így a testületeknek végül nem kellett dönteniük.

A példátlan szörnyűségekkel terhes huszadik századi kommunista diktatúrák kelet-közép-európai abroncsainak lehullásával közös múltunk bemutatása és megértése, a hősökkel és antihősökkel való szembenézés, a józan számvetés terén évtizedes restanciája volt a magyar tudományos és közéletnek, amikor az ebből fakadó erős társadalmi elvárás 1999-ben életre hívta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt (A közalapítvány 2022-től vagyonkezelői státuszú alapítvánnyá alakult át.)

- ez az alapítvány küldetése, amelyben tehát Balog Zoltán püspök és korábbi miniszter is kurátor volt. Az alapítvány intézménye például a Terror Háza Múzeum, a Habsburg Történeti Intézet és a Kertész Imre Intézet is.

Ezzel Szájer József sorsára jutott Novák Katalin tanácsnoka. Szintén itt volt ugyanis kurátor Szájer József fideszes EP-képviselő, aki egy illegális meleg orgiáról menekült Brüsszelben egy ereszcsatornán leereszkedve, vérző kézzel. A brüsszeli ügyészség akkori közlése szerint a magyar politikus hátizsákjában drogot is találtak.

Olyan sok alapítványban szerepel Balog Zoltán, hogy lassan követni sem lehet. Az március közepén derült ki, hogy lemondott a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról. Közben a református püspök távozását követelik ellenzéki képviselők az V. kerületi önkormányzat által alapított Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumának éléről is a kegyelmi botrány miatt.

Azt pedig lapunk írta meg, hogy Balog Zoltán kuratóriumi tag az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványban, amely gyerekek üdültetésével, táboroztatásával kapcsolatos feladatokat lát el. Az alapítvány alapítói jogainak gyakorlója a Szeged-Csanádi Egyházmegye mellett éppen a Dunamelléki Református Egyházkerület 2021 óta, ahol Balog Zoltán a püspök. Református értelmiségiek pedig azt kérik, hogy mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is, mert olyan válságot okozott az egyházban, ami miatt keresztelőket mondanak le, és tagok lépnek ki az egyházból.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!