2018. március 19. 14:32

De a sportági szövetségek nem bírnák a terhet. 

A társasági adókedvezmény jövője szempontjából lényeges felvetése volt a parlament gazdasági bizottsága vezetőjének a közelmúltban. Bánki Erik egy február eleji bizottsági ülésen fejtette ki álláspontját a tao-ról, annak apropóján, hogy egy szocialista képviselő, Varga László határozati javaslatot nyújtott be.

Elvileg az utánpótlás fejlesztésére vezették be a támogatási rendszert Elvileg az utánpótlás fejlesztésére vezették be a támogatási rendszert

A javaslat egyrészt bővítette volna a tao-támogatásban részesülő sportágak körét, másrészt lehetővé tette volna, hogy ne csak a sport területén működjön az adó alapú támogatási rendszer. Varga beemelte volna a közoktatást és az egészségügyet is. Végül a tao-t nyújtó társaság üzemi tanácsához delegálta volna a jogot a tao-kedvezmény támogatottjának megjelölésére.

A képviselő szerint mindennek pedig az lett volna a célja, hogy növelje a tao-rendszer átláthatóságát, a közpénzek nyomon követhetőségét,

Bánki Erik - aki a Fidesz gazdasági szárnyának egyik erős embere, nem mellesleg röplabdás feleségén keresztül közvetlen rálátása van a tao-rendszer működésére - az ülésen meglepő részletességgel fejtette ki véleményét. Arra számítani lehetett, hogy a kormánypárti többség nem engedi majd napirendre tűzni a határozati javaslatot - így is történt -, mint ahogy arra is, hogy a nemmel szavazó képviselők nem fűznek különösebb kommentárt a döntésükhöz.

Nem is fűztek, kivéve Bánkit, aki elismerte, hogy a tao-rendszer átláthatósága kérdésben lehet vita, ugyanakkor megvédte a szisztémát, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió tiltja, az Európai Bizottság pedig nem járulna hozzá, hogy élsportra menjen el a tao-pénz.

Az átláthatóság garanciája szerinte, hogy a sportszövetségek a honlapjukon feltüntetik, hogy mely sportszervezet, alapítvány illetve gazdasági társaság részesültek támogatásban. A parlament honlapjára nemrég felkerült jegyzőkönyv szerint a februári ülésen a bizottság elnöke rögtön korrigálta magát, hiszen a lista csak azt mutatja meg, hogy mely szervezetek részére adtak ki támogatási igazolást. Azt viszont már csak helyben, a sportszervezeteknél tudják, hogy ebből mennyit voltak képesek feltölteni - vagyis mennyi pénzhez tudtak ténylegesen hozzájutni.

De mint mindenen, a tao-rendszeren is lehetne mit javítani. Bánkinak erről ez volt a véleménye: "Én azon az állásponton vagyok, hogy a legoptimálisabban akkor tudna működni, ha maguk a szövetségek gyűjtenék be egyébként a társaságiadó-támogatást, mert ez sokkal tisztábbá és még átláthatóbbá tenné a rendszert, de ez nyilvánvalóan egy sokkal nagyobb terhet róna rájuk."

A politikus szerint tehát nem a sportszervezetekre kellene bízni a támogatás felszívását, hanem központilag, a sportszövetségeken keresztül kellene működtetni a szétosztási mechanizmust.

Ennek egyik gátja azonban a szűkös adminisztrációs kapacitás. A másik - és erről is beszélt az ülésen az elnök -, hogy egy új rendszer tönkretenné az értékes kapcsolatokat, amelyek helyben, a sportszervezet és a támogatói között jöttek létre. Bánki szerint egy nehéz és bonyolult rendszer a tao, amelyhez ha hozzányúlnak, akkor számos kalkulálható, illetve előre nem látható következménye is lenne. Ezért azon a véleményen volt, hogy ezt a rendszert ebben a formában kell és érdemes fenntartani.