5p

A 1,5 százalékos gazdasági növekedés zálogának tekintett export volumene áprilisban alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Áprilisban a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az aktívum 366 millió euró volt, az egyenleg 894 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Márciushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,3, az importé 0,3 százalékal csökkent. A kivitel értéke 11,3 milliárd euró (4303 milliárd forint), a behozatalé 11 milliárd euró (4179 milliárd forint) volt.

Nem emelkedett, hanem csökkent. Fotó: Depositphotos
Nem emelkedett, hanem csökkent. Fotó: Depositphotos

Euróban kifejezve az export értéke 2,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,3 százalékkal bővült, míg a behozatalé 1,7 százalékkal mérséklődött. A termék-külkereskedelmi egyenleg 894 millió euróval javult. (Az egyenleg 58 millió euróval több az első becslésben közöltnél.).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,5, a behozatalban 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,2 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont 1,1 százalékkal erősödött.

  • gépek és szállítóeszközök 2022. áprilisi áron számított kivitele 4,8, behozatala 0,8 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével nőtt, a behozatalban alig változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene hatodával, importvolumene megközelítőleg tizedével meghaladta az előző év azonos időszakit. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével mérséklődött, míg importvolumene több, mint harmadával nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék árucsoport exportvolumene nem egész tizedével, importvolumene pár százalékkal csökkent. Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben, a behozatalban közel tizedével emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 2,5, a behozatalban pedig 0,3 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumencsökkenését.
  • feldolgozott termékek exportvolumene 5,9, importvolumene 10 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon még a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,9, az importban 3,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
  • Az energiahordozók exportvolumene 0,5, importvolumene 7,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomcsökkenés a kivitelnél a villamos energia, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős visszaesésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom csökkenésének ütemét exportban nem befolyásolták, importban viszont 1,0 százalékponttal serkentették.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 17, a behozataláé 3,6 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gabona és gabonakészítmény, importban pedig a zöldség és gyümölcsforgalma befolyásolta leginkább. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportra 1,3 százalékpontos, míg az importra 0,2 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,3, az onnan érkező behozatalé 7,7 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 898 millió euróval javult, 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 69 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,1 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 0,8 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 4,1 millió euróval romlott, 951 millió eurós passzívumot mutatott.

Január és április között a kivitel értéke 50,5 milliárd euró (19,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 49,1 milliárd euró (19,0 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 1,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 3,2 milliárd euróval javult, a többlet 1,4 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 11, a behozatalban 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,8 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 5,0, a dollárhoz viszonyítva 8,2 százalékkal gyengült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!