2p

Már a gépvásárlás idején, 2020 tavaszán tudni lehetett, hogy az egyik lélegeztetőgép-típus nem felel meg biztonságos használat követelményeinek, akár a betegek életét is veszélyeztethetik a hibái.

Az Orbán-kormány az első koronavírus-hullám alatt összesen 178 milliárd forintért vásárolt kínai lélegeztetőgépeket Vinod Sekhar maláj üzletembertől. A 6258 darabos szállítmányt a Sekhar érdekeltségébe tartozó GR Technolgies nevű cégen keresztül érkezett Magyarországra - idézi az eseményeket a 24.hu.

Az egyik típus a Shangrila 510S, Nagy-Britanniában az egészségügyi minisztérium 750 ilyen gépet ki is vont a forgalomból, miután brit orvosok úgy ítélték meg, a gép nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele.

A MalaysiaNow cikke szerint - melyet a 24.hu vett észre - a magyar szállítmányban szintén szereplő SH300-as modellről Kolumbiában jelentették, hogy azzal is komoly gondok. A közép-amerikai országban közölt jelentések alapján legalább hat ember halálát okozta a készüléktípus, mivel a gépek többször is váratlanul leálltak, ráadásul helytelen adatokat továbbítottak.

A lap szerint nem tudni pontosan, Sekhar végül mennyit kereshetett a magyar üzleten,viszont röviddel azután, hogy leszállította a lélegeztetőgépeket, vett egy luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!