3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális adókulcs bevezetését Magyarország egyedüliként próbálja megvétózni - a Politico úgy tudja, telefonon kérdezik Brüsszelből a többi ország pénzügyminiszterét, hogy benne lennének-e egy megerősített együttműködésre, Magyarország kihagyásával.

Az Európai Bizottság azzal kereste meg a tagállamok kormányait, hogy támogatnák-e azt a tervet, amely szerint Magyarország kihagyásával folytatnák a 15 százalékos globális minimális társasági adókulcs bevezetésére irányuló uniós törekvéseket.

Négy uniós pénzügyminisztérium tisztviselő beszéltek arról a Politicónak, hogy a Bizottság tisztviselői telefonon puhatolóznak náluk, hogy felmérjék, mennyire lennének hajlandóak egy úgynevezett megerősített együttműködési megállapodásra, amellyel így megkerülnék Budapest vétóját a kezdeményezéssel szemben.

Az adótörvényjavaslatok csak egyhangú döntéssel juthatnának át a brüsszeli törvényhozási gépezeten, így bármelyik uniós ország blokkolhatja azokat. A megerősített együttműködési megállapodáshoz azonban ez nem kell.

Ilyet lehet? Igen...

A megerősített együttműködés (Az Európai Unióról szóló szerződés 20. cikke és az EU működéséről szóló szerződés III. címe) egy olyan eljárás, amelynek keretében legalább 9 uniós tagállam számára megengedett az, hogy megerősített integrációt vagy együttműködést hozzanak létre az EU-n belül egy konkrét területen, amennyiben megállapítást nyert, hogy az ilyen együttműködés célkitűzései az Unió egésze által észszerű határidőn belül nem érhetők el.

Ez lehetővé teszi számukra azt, hogy eltérő gyorsasággal, illetve más célok irányában haladjanak előre, mint azok a tagállamok, amelyek úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a megerősített együttműködés területein. Az eljárás célja az olyan patthelyzetek kiküszöbölése, amikor a részt venni nem kívánó egy, vagy több tagállam blokkol egy konkrét javaslatot. Az eljárás ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a Szerződésekben megengedett mértéken túl bővítsék a hatásköröket. Forrás: eur-lex.europa.eu

Az egyik tisztviselő az mondta, hogy amennyiben támogatást kap a Magyarország megkerülésére szolgáló ötlet, akkor az EU végrehajtó testülete akár már a jövő hónapban, a pénzügyminiszterek havi Ecofin-értekezletén előterjeszthetik a megerősített együttműködésre vonatkozó kezdeményezést.

A 15 százalékos globális minimumadó ötletét egy darabig támogatta Magyarország, majd váratlanul bejelentették: a magyar kormány nem támogatja ennek megszavazását. Egyes vélemények szerint az uniós pénzekért folytatott tárgyalásokon akar előnyhöz jutni Magyarország a pálfordulással:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!