2p

Az építési és közlekedési miniszter nem csak hogy részt vett a Vasutasok Szakszervezete kongresszusán, hanem tíz év alatt 5 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon mintegy 1700 milliárd forint) külső tőke bevonásáról beszélt.

Négy évre ismét bizalmat kapott a Vasutasok Szakszervezete régi vezetése a pénteki, késő estébe nyúló tisztújító kongresszuson, amelynek megnyitóján Lázár János is részt vett. Az elnök újabb négy évig Meleg János lesz, a szervezetpolitikai alelnök továbbra is Horváth Csaba és érdekvédelmi alelnöknek ismét Zlati Róbertet szavazta meg a kongresszus 104 küldötte.

A rendezvényt az elnök a megnyitóbeszédében történelmi pillanatnak is nevezte azért, mert most először fogadta el a Fidesz-kormány egy minisztere a szakszervezet meghívását ilyen eseményre. Lázár János építési és közlekedési miniszter a helyszínen tartott hozzászólásában egy még csak formálódó, de igen komoly, nagyívű fejlesztési tervről beszélt a jelenlévőknek a szakszervezet közleménye szerint. Megújítási elképzelése középpontjában a mobilitás áll – például a munkavállalók szállítása egyebek között a Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza háromszögben formálódó ipari övezetbe –, amelyhez a vasutasok rugalmasságát és együttműködését is kérte. 

Lázár János a Vasutasok Szakszervezetének tisztújító kongresszusán 2023. májusában. Fotó: Vasutasok Szakszervezete
Lázár János a Vasutasok Szakszervezetének tisztújító kongresszusán 2023. májusában. Fotó: Vasutasok Szakszervezete

Kifejtette, nagyjából tíz év alatt, mintegy 5 milliárd dollárnyi külső tőkével az ágazatot és a teljes hazai közösségi közlekedést a jelenleginél lényegesen korszerűbbé és mobilisabbá lehet és kellene is tenni. Ahhoz azonban, hogy a kormány elfogadja és támogassa az elképzelést, tudni kell, hogy a szakszervezetek és a munkavállalók is partnerek lesznek a pozitív és negatív hatásokkal is járó folyamatban – szögezte le. Beszéde zárásaként többször is biztosította a jelenlévő küldötteket és a vendégként meghívott többi szakszervezeti vezetőt is arról, hogy fontosnak tartja az együttműködést, az érdemi egyeztetést, amelyre ő mindig nyitott

A VSZ régi-új elnöke, Meleg János kijelentette, a szakszervezet biztosan élni fog az érdemi egyeztetés, a miniszterrel és a minisztériummal való szorosabb együttműködés lehetőségével.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!