<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Továbbra is nehéz helyzetben az ukránok Kelet-Ukrajnában, de Putyin sem aludhatott nyugodtan.

 • Boris Johnson brit miniszterelnök újra előzetesen nem bejelentett látogatást tett Kijevben, ahol Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A két vezető politikus sétált is egyet a főváros utcáin, majd gyertyát gyújtottak a kijevi Szent Mihajlovszkij-székesegyházban.
  Közös sajtótájékoztatójukon Zelenszkij úgy értékelte, hogy megbeszélésük a "lehető legtartalmasabb" volt. "Áttekintettük a kétoldalú kapcsolatok összes kulcsfontosságú kérdését, az európai és a világ általános helyzetképét. Elsősorban a két legfontosabbat: a védelem és a biztonság kérdését. Megbeszéltük az ország keleti frontvonalán és a déli régiókban kialakult jelenlegi helyzetet, az orosz agresszióval szembeni védekező képességeinket. Közös álláspontunk van arról, hogyan haladjunk a győzelem felé. Mert ez az az eredmény, amelyre Ukrajnának szüksége van: államunk győzelme" - hangoztatta az ukrán elnök.
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök gyertyát gyújt a kijevi Szent Mihajlovszkij-székesegyházban 2022. június 17-én. Johnson nagyszabású katonai kiképzési programot ajánlott fel a támadó orosz erők ellen védekező ukrán hadseregnek. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálatVolodimir Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök gyertyát gyújt a kijevi Szent Mihajlovszkij-székesegyházban 2022. június 17-én. Johnson nagyszabású katonai kiképzési programot ajánlott fel a támadó orosz erők ellen védekező ukrán hadseregnek. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

  Zelenszkij megköszönte a brit miniszterelnöknek, hogy megértéssel áll hozzá Ukrajna fegyverszükségleteihez. Elmondta: szót ejtettek arról, hogy Ukrajnának további nehézfegyverekre és légvédelmi rendszerekre van szüksége. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben előrelépést értek el. Ennek mibenlétéről keveset árultak el, de újabb fegyverek mellett a britek nagyobb szerepet vállalnának az ukrán katonák kiképzésében is.
  Johnson a sajtótájékoztatón kijelentette: teljesen megérti, hogy az ukrán nép miért nem hajlandó semmilyen kompromisszumra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Tisztelettel adózunk az ukrán fegyveres erők hősiessége és bátorsága előtt. Teljesen megértem, Volodimir, miért nem hajlandó Ön és a népe semmiféle kompromisszumra Putyinnal" - mondta. Rámutatott ugyanakkor arra: "minden jel és bizonyíték arra utal", hogy az orosz csapatok is erős nyomás alatt vannak. "Ők is súlyos veszteségeket szenvednek, és egyszerűen kolosszális mértékben pazarolják a fegyvereiket. Ukrajna 114 napja tartó, folyamatos támadása alatt még mindig nem érték el az első hétre kitűzött célokat" - fejtette ki a brit kormányfő.
  Hazatérve Johnson arról beszélt, hogy az európai közvélemény kezd belefáradni a háborúba, ezért most még fontosabb, hogy „kimutassuk, Ukrajna mellett állunk hosszú távon”.
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi beszéde után pódiumbeszélgetésen vett részt a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, ahol mellette ült a szövetségesének számító, az év elején orosz katonák segítségével az elnöki székbe segített Zsomart Tokajev kazah elnök. A donyecki és luhanszki „köztársaságokról” szólva a kazah elnök kijelentette, hogy Kazahsztán nem ismeri el ezeket az államokat, ahogy semmilyen más „kvázi-államot” sem, mert ez csak káoszhoz vezetne. A dolog különös pikantériája, hogy Putyin részben pont arról beszélt korábban, hogy a nemzetközi közvélemény és a nyugati szövetségi rendszeren kívüli államok milyen nagy része támogatja Oroszországot.
 • Tovább folynak a harcok Szeverodonyeck és Izium környékén, e körzetekben az orosz és szeparatista erők igyekeznek minél nagyobb nyomást helyezni az ukrán védőkre.
 • Harkiv és Herszon térségében viszont az ukránok vannak támadásban, bár hadműveleteik célja elsősorban nem nagy területek visszafoglalása, hanem inkább az orosz erők lekötése, és ezzel a kelet-ukrajnai front tehermentesítése lehet.
 • Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán – vagy mindenesetre ma közreadott képek tanúsága szerint – a herszoni fronthoz közeli Mikolajivbe látogatott, ahol kitüntetéseket osztott ki ukrán katonáknak. A várost az orosz offenzíva első szakaszában heves utcai harcokban védték meg az ukránok.
 • Német hatóságok is nyomoznak az Ukrajna területén feltételezhetően elkövetett háborús bűncselekmények ügyében, ha elegendő bizonyíték gyűlik össze, akkor pedig német bíróságok is hozhatnak ítéleteket az ezek alapján meginduló eljárásokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.