TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A konvergenciaprogram alapján nagy baj lehet, akár több mint 7 százalékkal is beszakadhat a gazdaság.

A pénzügyi kilátásokon túl a koronavírus-járvány lefutására vonatkozó kormányzati várakozásokba is betekintést enged Magyarország friss konvergenciaprogramja. A gazdasági adatok alapján brutális összeomlás jöhet, ha nem sikerül őszig véget vetni a járványhelyzetnek itthon.

Kihajt jövőre a magyar gazdaság? Kihajt jövőre a magyar gazdaság?

Mint minden évben, úgy idén is elkészült az ország európai uniós felzárkózásának összefoglalása, az elmúlt évi teljesítmény összegzése. De nem csak erről szól a dokumentum, a kormány a felzárkózási folyamat további lépéseiről is rendszeresen beszámol az uniónak.

A mostani program rendkívülinek számít abban a tekintetben, hogy maga a helyzet is rendkívüli: a koronavírus jelentős károkat okozott mind a társadalom, mind a gazdaság rétegeiben. A két-három hónappal ezelőtti tervek ma már a szemetesládák mélyén hevernek: elég felidézni a pénzügyminiszterrel február végén készült interjúnkat, melyben Varga Mihály még arról beszélt, hogy bár hivatalosan 3,5 százalékos lehet a GDP idei bővülése, de a körülmények megfelelő alakulása esetén akár az eredetileg tervezett 4 százalék is összejöhet.

Ma viszont az a kérdés, hogy sikerül-e 3 százalékos visszaesésnél megfogni a gazdaságot, vagy még mélyebb lesz a recesszió. Az elmúlt három hónapban "mindössze" annyi történt, hogy a koronavírus elszabadult a világban, letarolva az ipart, a szolgáltatószektort, valamint megszüntetve a társadalmi érintkezés minden, korábban bevált formáját.

A híradások eddig főleg a makrogazdasági alappályára vonatkozó információkat emelték ki a programból. Találni benne azonban olyan adatokat is, amelyek arról is elárulnak részleteket, hogy a járványhelyzet elhúzódása milyen hatással lenne a gazdaságra.

A dokumentum a 3 százalékos GDP-visszaeséssel számoló alappályán túl két lehetséges pályát elemez: az egyikben azt feltételezik, hogy a járvány az idei harmadik negyedévben ér véget, a másikban azt, hogy csak a negyedik negyedévben.

Amennyiben a harmadik negyedévben véget ér a járvány, akkor a GDP az alappályához képest további 2,6 százalékkal csökkenhet, amennyiben a negyedik negyedévben, akkor már 4,31 százalékos lehet a többletveszteség. Vagyis akár 7 százalékot is meghaladó recesszióba csúszhatunk, ha pár hónapon belül nem sikerül konszolidálni a gazdaságot.

Ami még mindig nem a legpesszimistább jóslat, egyes gazdasági szereplők akár kétszámjegyű visszaesést sem tartanak kizártnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja reálisnak a 2-3 százalékos idei növekedésre vonatkozó előrejelzéseket (mint a Magyar Nemzeti Bank prognózisa), ennél sokkal rosszabb a helyzet. A Népszavának pedig már azt mondta, hogy akár kétszámjegyű is lehet idén a GDP-csökkenés mértéke.

A kormány alapszámítása szerint jövőre visszatérünk a növekedési pályára, 4,8 százalékos bővüléssel. Ha októberig meg tudjuk fékezni a járványt, akkor ennél még gyorsabb lehet a fellendülés üteme: a konvergenciaprogram szerint 0,08 százalékos lehet a többlet. Ha viszont az év végéig sem sikerül helyreállítani a gazdaságot, akkor az alappályához képest 1,64 százalékkal lehet rosszabb a GDP.

Ennyit számítana három hónap? - tehetjük fel a kérdést. A kormány válasza az, hogy igen, mert a rosszabbik forgatókönyv alapján a gazdaság csak 2021-ben tud valamennyire talpra állni, Mivel ez időigényes folyamat, a reparálás belenyúlna a jövő évbe, így nem lehetne teljes mértékben kihasználni a bázishatást. Vagyis a rosszabb 2020-as év alacsony bázisáról könnyebb nagyobbat dobbantva érdemi növekedést elérni, mintha a recessziós időszak átnyúlna 2021-re.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.