4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A konvergenciaprogram alapján nagy baj lehet, akár több mint 7 százalékkal is beszakadhat a gazdaság.

A pénzügyi kilátásokon túl a koronavírus-járvány lefutására vonatkozó kormányzati várakozásokba is betekintést enged Magyarország friss konvergenciaprogramja. A gazdasági adatok alapján brutális összeomlás jöhet, ha nem sikerül őszig véget vetni a járványhelyzetnek itthon.

Kihajt jövőre a magyar gazdaság?
Kihajt jövőre a magyar gazdaság?

Mint minden évben, úgy idén is elkészült az ország európai uniós felzárkózásának összefoglalása, az elmúlt évi teljesítmény összegzése. De nem csak erről szól a dokumentum, a kormány a felzárkózási folyamat további lépéseiről is rendszeresen beszámol az uniónak.

A mostani program rendkívülinek számít abban a tekintetben, hogy maga a helyzet is rendkívüli: a koronavírus jelentős károkat okozott mind a társadalom, mind a gazdaság rétegeiben. A két-három hónappal ezelőtti tervek ma már a szemetesládák mélyén hevernek: elég felidézni a pénzügyminiszterrel február végén készült interjúnkat, melyben Varga Mihály még arról beszélt, hogy bár hivatalosan 3,5 százalékos lehet a GDP idei bővülése, de a körülmények megfelelő alakulása esetén akár az eredetileg tervezett 4 százalék is összejöhet.

Ma viszont az a kérdés, hogy sikerül-e 3 százalékos visszaesésnél megfogni a gazdaságot, vagy még mélyebb lesz a recesszió. Az elmúlt három hónapban "mindössze" annyi történt, hogy a koronavírus elszabadult a világban, letarolva az ipart, a szolgáltatószektort, valamint megszüntetve a társadalmi érintkezés minden, korábban bevált formáját.

A híradások eddig főleg a makrogazdasági alappályára vonatkozó információkat emelték ki a programból. Találni benne azonban olyan adatokat is, amelyek arról is elárulnak részleteket, hogy a járványhelyzet elhúzódása milyen hatással lenne a gazdaságra.

A dokumentum a 3 százalékos GDP-visszaeséssel számoló alappályán túl két lehetséges pályát elemez: az egyikben azt feltételezik, hogy a járvány az idei harmadik negyedévben ér véget, a másikban azt, hogy csak a negyedik negyedévben.

Amennyiben a harmadik negyedévben véget ér a járvány, akkor a GDP az alappályához képest további 2,6 százalékkal csökkenhet, amennyiben a negyedik negyedévben, akkor már 4,31 százalékos lehet a többletveszteség. Vagyis akár 7 százalékot is meghaladó recesszióba csúszhatunk, ha pár hónapon belül nem sikerül konszolidálni a gazdaságot.

Ami még mindig nem a legpesszimistább jóslat, egyes gazdasági szereplők akár kétszámjegyű visszaesést sem tartanak kizártnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja reálisnak a 2-3 százalékos idei növekedésre vonatkozó előrejelzéseket (mint a Magyar Nemzeti Bank prognózisa), ennél sokkal rosszabb a helyzet. A Népszavának pedig már azt mondta, hogy akár kétszámjegyű is lehet idén a GDP-csökkenés mértéke.

A kormány alapszámítása szerint jövőre visszatérünk a növekedési pályára, 4,8 százalékos bővüléssel. Ha októberig meg tudjuk fékezni a járványt, akkor ennél még gyorsabb lehet a fellendülés üteme: a konvergenciaprogram szerint 0,08 százalékos lehet a többlet. Ha viszont az év végéig sem sikerül helyreállítani a gazdaságot, akkor az alappályához képest 1,64 százalékkal lehet rosszabb a GDP.

Ennyit számítana három hónap? - tehetjük fel a kérdést. A kormány válasza az, hogy igen, mert a rosszabbik forgatókönyv alapján a gazdaság csak 2021-ben tud valamennyire talpra állni, Mivel ez időigényes folyamat, a reparálás belenyúlna a jövő évbe, így nem lehetne teljes mértékben kihasználni a bázishatást. Vagyis a rosszabb 2020-as év alacsony bázisáról könnyebb nagyobbat dobbantva érdemi növekedést elérni, mintha a recessziós időszak átnyúlna 2021-re.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!