6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapest gazdálkodásának 2020-2022. évét, valamint az elmúlt év első felét is vizsgálta az Állami Számvevőszék. Kiss Ambrus, a főváros általános főpolgármester-helyettese az elkészült jelentést ismertette.

„A Fővárosi Önkormányzat a 2021. évtől a központi költségvetés felé nettó befizetővé vált, mivel a központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét” – közölte Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese azon a csütörtöki háttérbeszélgetésen, melyen az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a főváros gazdálkodását vizsgáló jelentését ismertette. A főpolgármester-helyettes fenti szavai azonban nem saját véleményét, hanem az ÁSZ megállapításait tartalmazták, azaz még az állami hivatal is elismeri, a főváros nehéz anyagi helyzete a szolidaritási adó számításának Budapest szempontjából kedvezőtlen megváltoztatásából ered.

Kiss Ambrus az ÁSZ-jelentést ismertette
Kiss Ambrus az ÁSZ-jelentést ismertette
Fotó: Mfor / Dobos Zoltán

Kiss Ambrus ismertette, az ÁSZ a 2020-2022. éveket, valamint a 2023-as év első félévét vizsgálta, és mindössze három ajánlást fogalmazott meg:

  • a főpolgármester a jelentést tárja a Fővárosi Közgyűlés elé;
  • a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság ne csak szóbeli, hanem írásbeli véleményt is csatoljon a költségvetési előterjesztéshez;
  • a főpolgármester továbbra is tegyen meg minden intézkedést a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében.

A főváros gazdasági ügyekért is felelős főpolgármester-helyettese szerint az ÁSZ jelentése világos választ ad arra, hogy „most akkor csődbe vittük-e a fővárost, a mi hibánkból elherdáltuk-e a vagyont”.

„A főváros finanszírozza az állam működését, nem pedig önkormányzati rendszert finanszírozza a kormány”

– emelte ki a fővárosi politikus, aki állítását az ÁSZ számaival is alátámasztotta. Rámutatott, hogy 2019-es bázisévhez viszonyítva (az akkori értéket megháromszorozva) 2020 és 2022 között mindössze 24 milliárd forint működési célú plusz bevétel keletkezett, ebből 3,4 milliárd forint a helyi iparűzési adó. Ezzel szemben a működési célú kiadások 210 milliárd forinttal nőttek, amiből 62,8 milliárd forint a szolidaritási adó megemelkedése, ez a növekmény 30 százalékára rúg. Kiss Ambrus hozzátette, 2020-ban 22,8 százalék volt a költségvetési hiány, ez 2022-re 9,3 százalékra csökkent a Covid-, energia- és menekültválság ellenére. Az ÁSZ megállapította, a különbözetet a maradványok felhasználásával, értékpapírok eladásával fedezte a főváros.

A városvezető közölte, amikor azt kérdezik, hogy hova ment el a pénz, akkor a válasz az, hogy energiára, szolidaritási hozzájárulásra, bérfejlesztésre, valamint a BKK működési támogatására ment el, utóbbi 60 milliárd forintot tesz ki. Megjegyezte, ezt a Covid idején is folyósítani kellett, hiszen „a busz attól még megy, hogy nem annyi utast szállít”.

Kiss ismertette, az ÁSZ megállapításai szerint a felhalmozási költségvetés is negatív volt, mivel a központi támogatások, uniós források elmaradtak, a kormány a fejlesztési célú hitelfelvételhez sem járult hozzá. Sőt, az ÁSZ jelentése megállapítja, a Lánchíd felújítása is teljes egészében saját forrásból történt, mert a kormányhatározatban rögzített 6 milliárd forintot sem kapta meg a főváros.

Az állam még mindig tartozik a kormányhatározatban rögzített 6 milliárd forinttal
Az állam még mindig tartozik a kormányhatározatban rögzített 6 milliárd forinttal
Fotó: Depositphotos

Az ÁSZ-jelentés további részleteiről tájékoztatva a főpolgármester-helyettes közölte, a főváros céghálójának mérete 58-ról 45-re csökkent, így csökkentek a működési költségek is. Azt is kiemelte,

a jelentés szerint azon színházaknál kedvezőtlen az eladósodottság szintje, amelyek finanszírozását a 2020-as megállapodás alapján kormány átvette és működteti,

nevezetesen a Bábszínház, a Kolibri Színház, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és az Új Színház.

Mi lesz a szolidaritási adóval?

Kiss Ambrus tájékoztatott, továbbra is folyamatban van a bírósági per a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban. Mint ismert a főváros sérelmezi, hogy a megemelkedett közteher meghaladja a feladatellátásáért kapott állami támogatás összegét, ami Budapest vezetése szerint sérti azt a jogszabályi előírást, hogy az önkormányzatoktól forrás nem vonható el.

A főpolgármester-helyettes azt mondta,

a bíróság arról tájékoztatta őket, a keresetet alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybíróságnak küldték meg.

A testületnek – elvileg – 90 napja van elbírálni azt.

A közeljövőről szólva Kiss azt mondta, a kormány továbbra sem utal, 10-11 milliárd forintnyi trolipénz hiányzik, ezért „a nyárra biztonsági hálót kell teremteni”. A városgazda tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a város folyószámlahitel-keretét (csak a nyári időszakra) fel kell emelni.

A jövő heti közgyűlés napirendi pontjai közül Kiss kiemelte azt, ami a kormányhivatal törvényességi felhívásáról szól. Eszerint a Sára Botond főispán vezette hatóság sérelmezi, hogy

Budapest nem kívánja eltörölni a fővároson keresztülmenő tehergépkocsikra kivetett a teherautó-behajtási díjat.

Mint elmondta, az M0-s január 1-jétől teljes egészében fizetős lett, így a tehergépkocsik az egyébként díjmentes fővároson keresztül mennének tovább, ezt kívánják ezzel megakadályozni. Kiss Ambrus aláhúzta, ha Tarlós Istvánéknak 2011-ben joguk volt ilyen önkormányzati rendelet megalkotására, akkor nekik is joguk van ennek megtartására.

Az M0-s már végig fizetős, Budapest nem szeretné, ha a teherautók a városon átmenve spórolnának
Az M0-s már végig fizetős, Budapest nem szeretné, ha a teherautók a városon átmenve spórolnának
Fotó: Wikipedia

Kiss azt is közölte, az Utcáról a Lakásba! program keretében Budapest kettő önkormányzati bérlakást ajánlana fel az állami gondozásból kikerülők részére bérleményként. A főpolgármester-helyettes arról is tájékoztatott, az elektronikus jegyrendszer (AFC) sikertelensége sokba került Budapestnek, de 2,3 milliárd forintot sikerült visszaszerezniük. Ezt az összeget Budapest újra befektetné, Kiss szerint ez fedezné a Flórián téri felüljáró felújításának felét.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Ambrus közölte, a közgyűlés napirendi pontjai között szerepel az a 12 milliárd forintos összegről szóló szerződés, mely a Lázár–Karácsony-megállapodás értelmében megosztandó a főváros és az állam között a közösségi közlekedés finanszírozására. Kiss azt mondta, a pontos számok, hogy melyik félnek mennyi jut, csak a márciusi tényadatok, kilométerszámok feltöltése után lesznek ismertek.

Szintén kérdésre válaszolva a főpolgármester azt is leszögezte, nem lesznek filippinó buszsofőrök a fővárosban. Kifejtette, a BKV mint saját cég esetében a főváros rendelkezik ilyen utasítási jogkörrel, ám az Arriva már nem saját cége Budapestnek. Ennek ellenére – mint fogalmazott – megtalálták a jogi megoldást e kérdésre, ennek részleteit azonban Kiss nem árulta el. Ugyancsak kérdésre a főpolgármester-helyettes közölte, jelenleg mínusz 14 milliárd forint van Budapest folyószámláján, a közlekedésszervezői díj utolsó negyedévi díját, 52 milliárd forintot faktorálták, és azt az összeget most fizették ki.

Lapunk tavaly nyáron készített interjút a főpolgármester-helyettessel, melyet itt olvashatnak:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!