2020. május 5. 19:07

Szél Bernadett nemzektözi fórumokig is hajlandó elmenni az infotörvény módosítása miatt, amely 45 napra növelte a közérdekű adatkérés megválaszolásának határidejét.

Az Mfor írt elsőként az információszabadságról szóló törvény rendeleti úton történő módosításáról, amely alapján az eddigi 15 nap helyett már 45 napig adhat választ a közérdekű adatigénylésre az állami feladatot elllátó adatgazda szervezet. Sőt, a törvény bizonyos esetekben lehetővé teszi, hogy újabb 45 nappal tolódjon ki a határidő. Ez a sajtó, illetve bármely érdeklődő számára rendkívül hosszúra nyújtja az adott esetben sürgősnek számító adatkérésekre adott válasz megérkezését.

Szél Bernadett Szél Bernadett

A hír gyorsan körbement a sajtóban, és nap folyamán politikai reakció is érkezett. Szél Bernadett országgyűlési képviselő a közösségi oldalán jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordul.

Alkotmánybírósághoz fordulok az újabb jogfosztás miatt: személyes adataink és a közérdekű adatok nyilvánossága védelmében!

- kezdi bejegyzését a független képviselő a közösségi oldalán, majd így folytatja:

Mára ébredve újabb gyomrost vitt be a kormány az országnak. Annyira el vannak foglalva a járvány elleni védekezéssel, hogy még arra is van idejük, hogy újabb állampolgári jogokat nyírjanak ki. A legújabb rendelettel gyakorlatilag lenullázzák a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jogunkat. Bármilyen személyes adatainkhoz hozzáférhetnek a veszélyhelyzet alatt, és megszűnik bármifajta jogérvényesítés ezzel kapcsolatban. Pl. még csak meg sem tudhatjuk, hogy milyen személyes adatainkat kezelik.

Az intézkedés kapcsán egy konkrét példán mutatja be, hogy miért okoz érdeksérelmet az infotörvény módosítása:

Másrészt nem lesz jogunk a közérdekű adatokhoz: azt ugyanis senki ne nevezze jognak, hogy legkésőbb három hónap múlva kell majd csak válaszolniuk a közérdekű adatkéréseinkre. Tehát pl. arra az adatkérésemre, hogy hány beteg embert küldtek haza a kórházakból, majd elég lesz augusztusban válaszolniuk. Miközben járványügyi veszélyhelyzetben létfontosságú lenne a prompt információhoz jutás. Ha nincs nyilvánosság, ha nincsenek nyilvános információk és átlátható döntések, csak titkolózás és ködösítés, akkor nincs állampolgári ellenőrzés, nincs civil kontroll és nincs jogállam. Ha pedig nincs kontroll, bármit megtehetnek velünk és bármit hazudhatnak róla.

A poszt alatti kommentekben pedig a képviselő arra tesz egy utalást, hogy kész akár nemzetközi fórumok elé is vinni az ügyet:

Küzdünk és sose felejtsék el: minden nemzetközi fórum a hazai jogorvoslati rend kimerítese után nyílik meg!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.