TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A Nemzetközi Oltóközpont 5000 forintos áron kínálta a még el sem készült COVID-vakcina előfogalalási díját, ugyanitt, az ingyenes influenzaoltás szintén előjegyezhető az állítólagos tömeges érdeklődés miatt. Ám most úgy tűnik, ideiglenesen felfüggesztették az akciót. 

Az első hónapokban rendkívül nehéz lesz a koronavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni, ezért a Nemzetközi Oltóközpont előjegyzési akciót indított - szúrta ki a növekedés.hu. A cég holnapján azt írja: erre a problémára kínálnak megoldást a Covid-19 oltóanyag előfoglalási programjukkal, abból a feltételezésből kiindulva, hogy belátható időn belül elérhető lesz egy, sőt akár több, Magyarországon is engedélyezett oltóanyag.

Alig egy hónap után leállították a vakcina előjegyzését. Fotó: Pixabay Alig egy hónap után leállították a vakcina előjegyzését. Fotó: Pixabay

Igen ám, de időközben (sajnos dátum nélkül) kikerült a honlapra a cég ügyvezetőjének üzenete, mely az előjegyzés átmeneti felfüggesztéséről tájékoztja az érdeklődőket:

"Amint azt pácienseink is bizonyára észrevették, ideiglenesen le kellett állítanunk a COVID-19 vakcina előfoglalási programunkat. Ennek fő oka az volt, hogy egyesek politikai tőkét kívántak faragni abból, hogy szándékosan félreértelmezik a tevékenységünket; ezzel együtt a média is felkapta a dolgot. Mivel még a látszatát is el akartuk kerülni, hogy tilosban járnánk, az előfoglalásra történő jelentkezést ideiglenesen felfüggesztettük és leültünk jogi csapatunkkal, újragondolni, hogyan kommunikáljuk a szolgáltatást".

Érdekes, hogy ettől függetlenül a honlapon ugyanúgy megtalálható az előjegyzési felület. 

Szeretnék leszögezni, hogy:

  • nincs még vakcina. Az előfoglalás jogát árulják, tehát ha lesz vakcina és átment minden szükséges engedélyeztetési folyamaton, akkor kezdjük majd oltani.
  • Nemzetközi Oltóközpont a nevük, nem Nemzeti. Magánrendelő, semmi közük nincs az államhoz vagy a közegészségügyhöz; a vakcinákat ők szerzik be, a páciens tőlük vásárolja meg, és az orvosuk adja majd be, magánrendelőjükben.
  • Nem egy múlt héten grundolt fantomcégről van szó, hanem egy itthon piacvezető, 13 éves múlttal rendelkező nemzetközileg hitelesített oltóközpont, transzparens működéssel, lekövethető tulajdonosi struktúrával.
  • A gyártási kapacitás a világon nem teszi majd lehetővé, hogy mindenki ingyenes elérhető vakcinához jusson rövid időn belül. Az állam a veszélyeztetett csoportoknak valószínűleg az első körben ingyenesen biztosítja az oltóanyagot.

Szolgáltatásuk leginkább azoknak szól, akik nem a háziorvosnál vagy a kórházban szeretnék beadatni a vakcinát, hanem magánrendelőben. Azoknak, akik nem szeretnének hónapokat várni, mire hozzájutnak, s telefonos egyeztetést és egyedi értesítést szeretnének az időpontjukról, esetleg egyéb szolgáltatásokkal is összekötnék az oltást (más vakcina, egészségügyi tesztek, orvosi konzultáció).

Végül, a félreértések elkerülése végett közlik:

  • Ha a vakcina ingyenes lesz, természetesen visszatérítik az előfoglalás díját.
  • Ha a páciens máshonnan ingyen jut hozzá, és ezt tudja igazolni, szintén visszatérítik.
  • Az előfoglalás nem kényszer. Mindenkinek joga van kivárni, hogy rá kerüljön majd a sor, vagy hogy az SZTK-ban adassa be magának a vakcinát. Aki viszont hamarabb szeretne hozzájutni, illetve szívesebben érkezne egy prémium magánrendelőbe, azt szeretettel várják.

Az Oltóközpont ettől függetlenül nem csak a koronavírus, hanem az influenza elleni oltás esetében is alkalmazza ezt a szisztémát. Állításuk szerint a súlyos túljelentkezés miatt döntöttek úgy, hogy előfoglalási program keretei között használják fel azt a kontingenst, amihez hozzájutottak. Saját maguk mellett azzal érvelnek, hogy az ingyenesen igényelhető oltóanyag a háromkomponensű magyar gyártmányú vakcina lesz, az általunk megrendelt vakcina viszont egy szélesebb spektrumú oltóanyag.

Az influenzás előfoglalás ára is 5000 forint. A vakcina az előfoglaló pácienseknek 4500 forint lesz; másoknak (ha jut a kontingensből) 5500 forintba kerül. Mivel ennek a vakcinának az ára nincs hatóságilag korlátozva, az Oltóközpontnál úgy vélik, a patikában ugyanez az oltóanyag valószínűleg drágább lesz.

Október 20-ától lesz mindenki számára elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás. Vakcinából ugyanúgy 1,3 millió darabot rendelt a kormány, mint a korábbi években, amikor csak az úgynevezett rizikócsoportba tartozók kapták díjmentesen az oltást. 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a tavalyi influenzaszezon adataira hivatkozva azt közölte, hogy 2020. január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát – nem egészen 640 ezer adag oltóanyagot – használták fel a háziorvosok. Egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kértek védőoltást. Az átlagok mögött azonban lehetnek jelentős eltérések, hiszen például Békássy arról beszélt, hogy saját háziorvosi praxisában jellemzően csak az oltóanyag 20-30 százaléka fogy el. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.