3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szakértők szerint a meredeken csökkenő trend az oltási kampány előrehaladásának köszönhető.

Tovább csökkent Németországban az új típusú koronavírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek napi száma és a betegség miatt intenzív kórházi kezelésre szorulók száma a szerdán megjelent hivatalos adatok szerint.

Folyamatos javulás

A Robert Koch országos közegészségügyi intézetnek (RKI)

24 óra alatt 300 halálesetet jelentettek a helyi - járási, városi - egészségügyi hivatalok.

Ez jelentős csökkenés az utóbbi hetek valamennyi szerdai adatához képest. A trendet mutatja, hogy például egy hónapja,

február 10-én még 813 halálos áldozatot jegyeztek fel, két hete, február 24-én pedig 418 elhalálozásról tettek bejelentést az RKI-nek.

Ugyancsak csökken a Covid-19 miatt intenzív ellátásra, illetve gépi lélegeztetésre szorulók száma. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szerdai összesítése szerint országszerte 2736 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt.

A német törvényhozás épülete Berlinben. (Depositphotos/Jakub Cejpek)
A német törvényhozás épülete Berlinben. (Depositphotos/Jakub Cejpek)

Ez 49-cel kevesebb az egy nappal korábbi 2687-nél, 87-tel kevesebb az egy héttel korábbi 2823-nál, és pontosan ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbi 3736-nál.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon fekvők közül

1570 ember szorul  gépi lélegeztetésre. Ez az szám egy héttel korábban még 1629 volt, egy hónappal korábban pedig 2095.

A DIVI szerdai jelentése szerint országszerte 24 214 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3681 ágy szabad. A vészhelyzeti tartalék, azaz a pillanatnyilag nem használt, és hét napon belül üzembe helyezhető intenzív ágyak száma 10 417 - áll a szervezet jelentésében.

Hatnak az oltások

Szakértők szerint

a meredeken csökkenő trend az oltási kampány előrehaladásának tulajdonítható.

Erről beszélt például a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő testület, az állandó oltási bizottság vezetője egy szerdai lapinterjúban.

Thomas Mertens a Rheinische Post című lapban közölt interjúban kifejtette:

a kampány elsőbbségi sorrendjének elején álló csoportoknál, az idősotthonok és az ápolási otthonok lakóinak körében máris jelentősen csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma.

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány szerdai adatai szerint

eddig 8 161 238  oltást adtak be.

Legalább egy oltást 5 555 420 ember, a lakosság 6,7 százaléka kapott. Közülük 2 605 818 ember, azaz a lakosság 3,1 százaléka mindkét adagot megkapta.

De még terjed a brit mutáns

Ugyanakkor

az új fertőződések száma nem csökken, amit a vírus új mutánsai, főleg a B.1.1.7 jelzésű, "brit" vírusváltozat előretörésére vezetnek vissza a járványügyi szakértők.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 9146 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez mérsékelt növekedés az egy héttel korábbi 9019-hez képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 518 591 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A járvány áldozatainak száma a 300 új halálesettel 72 489-re emelkedett.

Eközben nyugati szomszédunknál is jelentősen csökkent a napi halálozások száma: Míg itthon dagad a harmadik hullám, Ausztria kifelé tart a válságból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!