TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Kétórás csörte volt csütörtökön délután a Fővárosi Önkormányzat és a kormány között a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén. A Lánchídhoz megadja a kabinet a korábban megígért 6 milliárd forintot és kisebb egyéb beruházásokat átvállal, de a nagyságrendekkel nagyobb pénzösszegekhez nem engedi hozzájutni a városvezetést.

A kis ügyekben volt haladás, de a Főváros számára fontos nagy összegű pénzügyi javaslatokat visszadobta a kabinet – summázta a testület ülése után kialakult helyzetet Kis Ambrus főpolgármester-helyettes az esti sajtótájékoztatón. Előzőleg Fürjes Balázs államtitkár ismertette, hogy a kormány a Biodóm befejezését, a budai fonódó villamos bővítését és a Gellérthegyi sikló kivitelezését átvállalja és elvégzi a pesti rakpart megújítását is, amint véglegesek lesznek a tervek. Ezen felül odaadja azt a 6 milliárd forintot, amit korábban ígért a Lánchíd felújítására.

A jóságosnak és békülékenynek tűnő államtitkár viszont nem mulasztotta el többször is „Karácsony-adónak” nevezni azt a fővárosi javaslatot, miszerint a járvány miatt minimális (0,5 százalékos) szektorális terhet kellene kiróni a fővárosi nagyvállalatokra. Ezt mereven elutasította, akárcsak azt, hogy csökkentse a kormányzat a járvány miatt kivetett szolidarítási adót. Gyakorlatilag hallani sem akart arról, hogy a főváros 70 milliárd eurós hitelt vegyen fel az EIB-től (itt Kis Ambrus közbeszólt és utalt arra, hogy Karácsony Gergely elődjének ugyanezt megengedték). Ezen felül pedig szintén nem fogadta el a kormány azt, hogy folyósítson 55 milliárd forintot a kisebb, fent említett beruházásokra, ehelyett átvállalta azokat.

A főpolgármester-helyettes – érzékeltetve a tárgyalások feszült légkörét – közölte: ki kell mondani, hogy a nagy dolgokban nem született megállapodás, sőt a sok szigorítás (Kata, banki különadó, Budapest-adó) súlyos helyzetbe hozta az önkormányzatot. Tehát nem lesz kisebb a fővárosra terhelt szolidarítási adó, nem vetheti ki a Főváros a járványadót, nem vehet fel hitelt és extra támogatást sem kap a kormánytól a kisebb beruházásokra.

„A közös szekeret egy picit sem sikerült előre vinni. Nekünk nem fejlesztésekre, hanem működésre kell most a pénz, mert a kormány 150 milliárd forintos lyukat ütött a fővárosi költségvetésen azzal, hogy a válság és a járvány közepette még elvont rengeteg forrást és nem támogatja a védekezésre fordított erőfeszítéseinket.”- mondta a politikus.

Fürjes Balázs gyorsan reagált és azt mondta: „Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli”.

A tájékoztatón kiderült továbbá, hogy nem épül meg a Liget projekt részeként a kormány által erőltetett Nemzeti Galéria, a színház és az Innováció Háza. Viszont mégis megépül a Hermina garázs a Városligetnél, noha erről előzőleg lemondott a kormány. A főváros átadja a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekapcsolásáról és a pesti rakpart átalakításáról készült előzetes terveket és a kormány beleegyezett, hogy a főváros véleményezhesse a rozsdaövezeti terveket. Egyeztetés lesz az EU következő tervezési ciklusában megvalósítandó fővárosi fejlesztésekről is.

Az államtitkár már a tanács ülése előtti sajtóértekezleten bírálta a fővárosi vezetést, mondván nem talál megfelelő kivitelezőt a Lánchíd felújítására. Ezzel összefüggésben viszont emlékeztetni kell, hogy ezt még nem is tehette meg, hiszen folyik a közbeszerzési eljárás, négy érvényes pályázat érkezett erre a munkára.

A kormány azt is garantálja a fővárosnak, hogy az átvállalt fejlesztéseket kizárólag közösen készített, a főváros által jóváhagyott tervek alapján valósítja meg - ígérte meg Fürjes Balázs.

Az államtitkár úgy fogalmazott, javaslatuk lényege "a fővárosi önkormányzat tehermentesítése, a fővárosi önkormányzat bizonyos kiadásának kormányzati átvállalása, a főváros támogatása és a fővárosi költségvetési helyzet könnyítése. Mindezek által a városvezetés költségvetési mozgásterének növelése. A "Karácsony-adó" bevezetésével egy gazdaságilag nehéz időszakban indokolatlanul megnőnének a budapesti vállalkozások adóterhei, ami tovább fokozná a gazdasági visszaesést, továbbá a fővárosi javaslatok elfogadásával újra eladósodna Budapest és tovább nőne az államadósság" - jelentette ki Fürjes Balázs.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.