4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Féléves kényszerszünet után május 13-án indultak újra a halasztható műtétek. Ezért míg többezresre duzzadtak az állami egészségügy várólistái, addig a magánegészségügyben 30-50 százalékkal nőtt a páciensek száma - tudtuk meg a Dr. Rose Magánkórházban tapasztalatait.  

Épp ezért talán nem véletlen, hogy a Dr. Rose Magánkórház most indította el egyedülálló szűrőcsomagját, melyben egyszerre vizsgálják a szívinfaktus és a stroke kockázatát, ugyanis hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak, ráadásul a koronavírus-fertőzés is súlyosabb lehet az ilyen alapbetegséggel küzdők esetében. Sőt, a közvélekedéssel ellentétben ez már nemcsak az idősek betegsége, hanem évről évre egyre több fiatal felnőtt is érintett.

A Dr. Rose Magánkórházban 30-50 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak az elektív műtétek felfüggésztése alatt. Fotó: Dr. RoseA Dr. Rose Magánkórházban 30-50 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak az elektív műtétek felfüggésztése alatt. Fotó: Dr. Rose

Szívinfarktus miatt háromszor, keringési rendellenesség miatt pedig kétszer annyian halnak meg hazánkban, mint átlagosan az Európai Unióban. Minden tizedik elhunyt magyar a stroke, vagyis a szélütés áldozata lesz. Ráadásul a Covid–19 súlyosabb lefolyásáért legtöbbször szintén a szív- és érrendszeri alapbetegségek felelősek.

Minden, ami a magyarok szív- és érrendszerével foglalkozik jó dolog, hiszen május 13-án például diagnosztikus szívkatéterezésre is több, mint ezren vártak, hogy sorra kerüljenek. Ezen túlmenően, a top 5 magánegészségügyi klinika közé tartozó magánkórház azt tapasztalta, hogy a járvány miatt leállított műtétek miatt kialakult óriási várólistákkal párhuzamosan nőtt a pácienseik száma.

„Az ortopédia mindig kiemelt profil volt, de az elmúlt fél évben esetszámaink jelentősen megnövekedtek. Nagy a kereslet a csípő- és térdprotézis műtétekre, de ezek mellett sok artroszkópiás beavatkozást, váll és a könyök műtéteket is végzünk. Sebészeti részlegünkön a sérvműtétek mellett az epehólyag-, pajzsmirigy- és a különböző bélműtétek is keresettek. A nőgyógyászati és a szülészeti osztályunk esetszámai is emelkedtek az elmúlt időszakban, és a szokásos egynapos műtétek mellett egyre több nagyműtétet is végzünk” – tájékoztatta lapunkat a Dr. Rose Magánkórház.

A magánkórházban a fekvőbeteg osztály a járvány előtt is magas kihasználtsággal működött, de az állami ellátás szűkülése kezdetben 20-30 százalékos, az elmúlt hónapokban 30-50 százalékos forgalomnövekedést jelentett a várólistás szakmákban.

„A hozzánk forduló páciensek egyre komolyabb betegségekkel jelentkeznek és egyre nehezebb műtéteket igényelnek. Míg korábban a magánegészségügy inkább az egyszerűbb eseteket látta el, mára a legjobb magánkórházak komoly szakmai műhelyként működnek, jól felkészültek a súlyosabb betegek biztonságos ellátására is.”

A műtétek árai a magánegészségügyben igen borsosak, ezért a várólistákon lévő betegeknek csak egy része tud, illetve hajlandó is fizetni a magánegészségügyi szolgáltatásokért, ennek ellenére azt tapasztalják, hogy az idősebb, betegebb generáció is egyre gyakrabban fordul hozzájuk.

Kérdés, hogy mivel a pandémia miatt a magyar járványkezelés felfüggesztette a halasztható műtétek elvégzését, mindez a magánegészségügy forgalmában jelentett-e egyfajta fordulópontot? A Dr. Rose Magánkórház szerint jelenleg hosszú távú markáns hatásról, fordulópontról még nem lehet beszélni, de a megnövekedett kereslet egy része minden bizonnyal megmarad. A közeljövő egészségpolitikai döntései fogják meghatározni, hogy a magánegészségügy kap-e jelentősebb szerepet a biztosított betegek ellátásában.

Úgy vélik, hogy a várólisták ledolgozása alapvetően az állami egészségügy feladata.

A magánegészségügy szívesen részt vesz a műtétek elvégzésében, de ennek költségét valakinek át kell vállalni. Ha a páciens hamarabb vagy jobb körülmények között szeretné elvégeztetni a műtétet, a paraszolvencia szankcionálása óta csak a magánegészségügyben teheti ezt meg. A magánkórházak egy része készséggel segítene a várólisták ledolgozásában akkor is, ha az állam a betegek helyett kifizetné a műtétek árát”.

Az elektív műtétek újraindulásának napján ezek voltak a leghosszabb várólisták a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkező (NEAK) szerint:

  • szürkehályog műtét 11303 fő
  • térdprotézis műtét 7218 fő
  • csípőprotézis műtét 6001 fő
  • sérvműtétek 1254 fő
  • PTCA coronaria stent beültetés 1147 fő
  • diagnosztikus szívkatéterezés 1139 fő
  • gerincstabilizáló műtétek 1094 fő

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.