<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.

A cikk eredeileg a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Nemzetközi statisztikák szerint 10 Covid-beteg közül 1 páciens még 3 hónap múlva is különböző tünetektől szenved, a kórházi kezelést igénylő Covid-betegek 87,4 százalékának még 2 hónap múlva is vannak ilyenjei, de még az enyhébb jelek esetén is 3-ból 1 betegnek még 6 hét elteltével is tünetei vannak.

Az egyik leggyakoribb poszt-Covid tünet a szivet érinti. Fotó: Depositphotos
Az egyik leggyakoribb poszt-Covid tünet a szivet érinti. Fotó: Depositphotos

Bár a Szent Ferenc kórház már tavaly óta foglalkozik a covidos betegek rehabilitációjával, a Korányi Pulmonológiai Intézet módszertani ajánlást adott ki a poszt-Covid szindrómáról, március 1-jétől pedig a Debreceni Egyetem indította el új szolgáltatásként Poszt-Covid osztályát, a közegészségügyben ezek még mindig igen ritka kivételnek számítanak. A járványkezelésből egyre nagyobb szeletet kihasító (a legfrissebb adatok szerint 15-47 százalék) Covid-utógondozást ugyanis leginkább a magánklinikák építették be villámgyorsan portfóliójukba a napról-napra változó eseményekre reagálva.

A Covid mint tudjuk, nem viccel: a brit mutáns nemcsak szuperfertőző, de nagyobb mortalitással jár, és egyre több szövődményt is hagy maga után. Szív- és érrendszeri, kardiológiai, gasztroenterológiai, neurológiai, pulmonológiai, fül-orr-gégészeti, pszichiátriai tünetek emlékeztetik a pácienseket a lezajlott fertőzésükre.

Egyesek, akiknek a pénztárcája megengedi, arra kényszerültek, hogy a halasztható műtétek leállítása miatt magánegészségügyi klinikán végeztessék el a régóta várt epehólyag, szürkehályog, vagy éppenséggel térdprotézis műtétjüket, másoknak arra kell költeniük, hogy a vírusfertőzés után felkeresik a magánpraxisokat. Ugyan ezek sem olcsók, de széles a paletta, és igen sokféle alternatívát kínál az egészségügyi magánszektor.

Körképünk nem a teljesség igényével készült, helyhiány miatt nem is tudnánk az összes szóba jöhető magánegészségügyi intézményt feltüntetni, de pillanatképet fel tudunk villantani a jelenlegi poszt-Covid szűrések ár-érték arányáról. A hatalmas kínálat mindenesetre azt mutatja, hogy az eddig trendinek számító menedzserszűrések helyét egy új tendencia veheti át, reméljük csak átmenetileg.  

Csak győzzünk választani

Az Affidea Magyarország négyféle csomagot is kidolgozott. Alapcsomagjuktól a Prémium csomagig 55 000-99 000 forintig választhatnak a páciensek (lásd lenti táblázatunkat), kapcsolódó vizsgálatokat pedig 15 százalék kedvezménnyel vehetnek igénybe a szűrőcsomagot vásárlók. A csomagok az ártól függően egyre több vizsgálatot tartalmaznak, de már az Alapcsomagban is szerepel az alacsony dózisú mellkas CT.

A Budai Egészségközpont minimum 1 hónappal a betegség lezajlása után javasolja Poszt-Covid szűrését, sőt, szerintük akár hat hetet is érdemes kivárniuk a pácienseknek, akik kizárólag negatív PCR-teszttel vehetik igénybe a csomagot. Ára 77 000 forint, és a vásárlók május 31-ig ajándék Covid-antiteszt tesztet kapnak ajándékba.

A Budai Magánorvosi Centrumban a betegség után minimum 5 héttel kerülhet sor a Post-Covid szűrésre. 115 000 forintért először Covid gyors tesztet végeznek, csak ezek után következhetnek a vizsgálatok. Negatív laboreredmény esetén is a csomag része a szív ultrahang, valamint a terheléses EKG vizsgálat.

A Doktor24 három szűrőcsomagot állított össze a Covid utáni pácienseknek, melyeket egyből akciósan kínálja. Az „Alap gondoskodás” 40 000 forint helyett 22 000 forint, a „Kiemelt figyelem” 70 000 forint helyett most 49 000 forint, míg a legtöbb vizsgálatot tartalmazó „Komplex biztonság” 165 000 helyett 115 000 forint. Bármelyik csomagot vásárolja valaki, kedvezményt kap kiegészítő immunitás-, illetve fül-orr-gégészeti vizsgálatra.

50 000 forintos a Kelen Kórház ajánlata, melyben antitest-szintet is néznek, azaz jelen pillanatban hány százalékos a szervezet védettsége még a koronavírus ellen.

A Mammut Egészségközpont két csomaggal rukkolt elő, az Alapcsomag 55 000 forint, a bővített változat 69 000 forint, ez utóbbi kardiológiai szakorvosi vizsgálattal és szív ultrahanggal több. Viszont bármely csomag vásárlásánál, ha tüdőgyógyászati vizsgálatot is szeretne a páciens, abból 15 százalék kedvezményt biztosítanak. Ha a tüdőgyógyász indokoltnak tartja, a javasolt légzésfunkcióvizsgálatból is 15 százalékot engednek.

A Medicover két kardiológiai csomagot alkotott meg a Poszt-Covid betegek számára. A vidéki klinikákon is elérhető Alapcsomag 62 ezer forintért 5 tételből áll, melynek része a szívelégtelenséget kutató vizsgálat is. Másik termékük az Alapcsomag szív MR-rel kiegészített változata, amelyet viszont csak Budapesten végeznek, ehhez már jóval borsosabb áron, 160 000 forintért lehet hozzájutni.

Az Ormos Intézet 135 700 forint helyett most 98 000 forintért kínálja Poszt-Covid szűrőcsomagját. Ők már hamarabb, legalább három héttel a fertőzést igazoló mintavételt követően ajánlják.

Ritka kivétel: gyerekeknek is van szűrőcsomag

A Pozitron Diagnosztika Központ új szolgáltatását szintén a legkorábban 3 hete lezajlott koronavírus-fertőzésen átesetteknek ajánlja, ami első nap nap három vizsgálattal indul, majd második nap CT-vel, indokolt esetben kontrasztosanyagos mellkas CT-vel zárul, mindez 85 000 forintért.

A Rózsakert Medical Center az egyedüli, amely öt csomagjából kettőt a gyerekeknek, egyet kifejezetten a sportolóknak tett össze. Alapcsomagjuk 106 000 forint, ám azonnali fizetés esetén 74 200 forint. A Komplex csomag 193 000 forint helyett 135 000 forint, a Gyermek Poszt-Covid alapcsomag 63 000 forint helyett 44 000 forint, a Gyermek Komplex csomag 78 600 forint helyett 55 000 forint. A Sportolói csomag 153 000 forint helyett 107 000 forint. Mindezek mellé ingyenes Covid-életmód programot is kidolgoztak, amely tornagyakorlatokat, hasznos tanácsokat, recepteket is tartalmaz.

A Synlab kínálja a legolcsóbb, egyben legegyszerűbb Poszt-Covid laborcsomagját. Jelenleg 27 százalékos kedvezménnyel mindössze 15 270 forint, amely a mintakezelési, sőt, a szállítási díjat is tartalmazza. Igaz, a vizsgálat nem áll túl sok tételből, de célzott értékeket néz szívizomgyulladásra, vagy -károsodásra, a fokozott vérrögképződésre, a máj- és vesefunkcióra, illetve visszamaradt gyulladásos állapotra.

A Waberer Medical Center négy csomaggal rukkolt elő: Felnőtt Extra (114 000 forint) és Felnőtt Bázis (59 000 forint) csomagjuk mellett Neurológiai kiegészítő csomagot (34 000 forint) és Kontroll csomagot (40 000 forint) kínálnak. Kiemelik, hogy a COVID–dal kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál szívbetegségek alakulnak ki, de a tünetmentesen gyógyulók esetében is fokozott a kardiológiai kockázat, és a 350 000 igazolt sportoló mellett legalább ennyien sportolnak hazánkban intenzíven, amatőr szinten. Abban egyébként nagy a hasonlóság, hogy a többi cég is kifejezetten felhívja a bármilyen szinten sportolók figyelmét, hogy nagyobb erőkifejtés előtt érdemes megcsináltatni a vizsgálatot, ugyanis a visszamaradt, lappangó szívproblémák nagyon súlyosan is végződhetnek.  

Mint látható, a kínálat nagy és széleskörű, érdemes tehát alaposan végigböngészni, mert a hasonlóságok mellett tartalmaznak specialitásokat is, amelyek természetesen az árban is tükröződnek.